Elons Masks aicina ANO aizliegt autonomās ieroču sistēmas jeb «slepkavrobotus»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

116 ekspertu no jomām, kas saistītas ar robotu tehnoloģijām un mākslīgā intelekta attīstīšanu, tai skaitā Tesla Motors un SpaceX vadītājs Elons Masks, kā arī kompānijas DeepMind dibinātājs Mustafa Suleimans, Apvienoto Nāciju Organizācijai nosūtījuši vēstuli, kurā aicina ieviest autonomo letālo ieroču starptautisku aizliegumu, atsaucoties uz The Guardian, vēsta Newsru.com.

Starptautiskā aizlieguma idejas iniciators ir Jaundienvidvelsas (Austrālija) universitātes profesors Tobijs Volšs.

«Tā kā pārstāvam kompānijas, kuras nodarbojas ar mākslīgā intelekta un tādu robotu izstrādi, kas var tikt izmantoti autonomu ieroču sistēmu radīšanai, jūtam atbildību noteikt aizliegumu,» teikts vēstulē.

Tāpat tajā minēts, ka autonomajām sistēmām piemīt potenciāls kļūt par trešo revolucionāro jaunievedumu kara norisē pēc šaujampulvera un kodolieroču izgudrošanas.

Autonomās ieroču sistēmas dotu iespēju organizēt karadarbību nebijušos mērogos. Riskus rada arī iespējama šādu sistēmu nokļūšana diktatoru vai teroristu rokās. Tāpat tās ir pakļautas hakeru uzbrukuma riskam.

Var piebilst, ka Elons Masks ne reizi vien ir rosinājis ierobežot mākslīgā intelekta tehnoloģiju izstrādi un brīdinājis, ka cilvēce patiesi var saskarties ar īstu «mašīnu sacelšanos». Viņš pat ierosināja izveidot valsts aģentūru, kas kontrolētu mākslīgā intelekta tehnoloģiju izstrādi. Facebook izveidotājs Marks Cukerbergs šādu ierosinājumu savukārt nodēvēja par «visnotaļ bezatbildīgu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu