Tele2 pētījums: 85% bērnu lieto mobilo telefonu un internetu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TYRONE SIU / REUTERS

Mūsdienās, kad mobilās ierīces ir viens no galvenajiem saziņas, izklaides un arī informācijas iegūšanas avotiem, tālruni lieto pat paši mazākie. Vadošā mobilo sakaru operatora «Tele2» šī gada septembrī veiktais pētījums parāda: kopumā 86% respondentu, kuriem ir bērni vecumā no 3 līdz 16 gadiem, atzīst, ka viņu atvases lieto mobilo telefonu, un pārsvarā visi no šiem respondentiem vai 85% no visiem aptaujātajiem norāda, ka viņu bērni lieto internetu telefonā. Taču papildu interneta lietošanai pastāv arī dažādi citi riski. Visvairāk vecāki uztraucas par ilgajām stundām, kuras viņu bērni pavada, izmantojot mobilo tālruni, – tādi ir 54%. Savukārt drošība un datu aizsardzība uztrauc 32% aptaujāto bērnu vecāku.

Par drošību un mobilā telefona lietošanas ilgumu biežāk uztraucas vecāki, kuru bērni jau ir uzsākuši skolas gaitas. Gandrīz 64% aptaujāto skolas vecuma bērnu vecāku uztraucas par laiku, kuru viņu atvases pavada, lietojot mobilo telefonu, savukārt 36% - par drošības jautājumiem, kā galvenos riska faktorus minot bērniem nepiemērota satura pieejamību (54%) un saziņu ar svešiniekiem interneta vidē (34%). Respondenti, kuru ģimenēs ir pirmskolas vecuma bērni, bažījas par savu bērnu spēju tikt galā ar vienkāršākām mobilā telefona funkcijām – zvaniem un sms, kā arī zināmu uztraukumu rada tālruņa bojājuma riski.

«Vecāku bažas, bērnam uzsākot lietot mobilo telefonu, ir saprotamas, un internetā tiešām ir daudz bērniem nepiemērota un brīžiem pat bīstama satura. Taču, pateicoties mūsdienu tehnoloģiskajiem risinājumiem, pastāv iespēja savu atvasi no šī satura pasargāt. Vecākiem noteikti ir jābūt bērnam blakus pirmajās mobilā telefona un interneta lietošanas reizēs. Jāparāda noderīgas, izglītojošas aplikācijas, kas spēs bērnu nodarbināt un aizraut ar tiešām kvalitatīvu un noderīgu saturu. Savukārt nākamajam solim jābūt kontrolei un nepiemērota satura ierobežošanai, kamēr atvase neiemācās pati kontrolēt informācijas plūsmu un izvēlēties tikai sev piemēroto un labvēlīgo,» stāsta «Tele2» produktu un inovāciju eksperts Didzis Solims.

Kā stāsta eksperts, ierobežot un kontrolēt saturu var. Tādas iespējas piedāvā gan dažādas populārākās lietotnes, piemēram, Youtube.com, kur ir iespējams izvēlēties režīmu Restricted mode, gan arī ir pieejamas atsevišķi instalējamas mobilajiem telefoniem paredzētas lietotnes. «Internetā pavadīto laiku un saturu palīdzēs kontrolēt speciāli šim nolūkam domātas lietotnes, piemēram, Kids Place – Parental Control (Android) vai Screen Time Parental Control, kas ļauj noteikt interneta piekļuves laiku, bloķēt bērnam nepiemērotas aplikācijas» piebilst Didzis Solims.

Pētījumā tika noskaidroti arī faktori, kas mammas un tētus uztrauc vismazāk. Iespējamība, ka bērna mobilā ierīce varētu tikt nozagta, uztrauc 19% respondentu, savukārt tas, ka bērns ierīci varētu netīšām saplēst, liek uztraukties tikai 16%. Vēl mazāk jeb 13% aptaujāto bērnu vecāku uztraucas par lielākiem rēķiniem, ja bērns būs izmantojis kādu maksas pakalpojumu vai pircis pārlieku daudz un dārgas lietotnes. Jāatzīmē, ka vien 12% bērnu vecāku drosmīgi atzīst, ka viņus saistībā ar bērna mobilā telefona un interneta lietošanas paradumiem nekas neuztrauc.

Socioloģisko pētījumu «Bērnu drošība interneta vidē» veica vadošais mobilo sakaru operators «Tele2» sadarbībā ar pētījumu aģentūru «Omnicom Media Group» 2017.gada septembrī.

Viedtālruņa lietošanas riski

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu