Datoru «veselības» pārbaudēs daudz darba rada senioru zemās digitālās prasmes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» šonedēļ organizētajā bezmaksas portatīvo datoru, viedtālruņu un planšetdatoru pārbaudē pie «datorologa» daudz darba prasīja senioru zemo digitālo prasmju radīto problēmu novēršana, informēja «Cert.lv» sabiedrisko attiecību grupas vadītāja Svetlana Amberga.

Amberga sacīja, ka šoreiz «datorologu» apmeklēja 53 interesenti. «Joprojām nemainīga tendence ir tā, ka nāk regulārie klienti - seniori, kuri bijuši arī iepriekšējās reizes. Tikko dzird, ka ir akcija, tā piesakās. Ikgadējiem klientiem datori paliek arvien tīrāki, līdz ar to laiks to labošanai un tīrīšanai tiek patērēts arvien mazāk. Tāpat seniori novērtē iespēju uzzināt atbildes uz saviem jautājumiem un iemācīties ko jaunu par datora drošu lietošanu,» pauda «Cert.lv» pārstāve.

Vienlaikus viņa norādīja uz to, ka joprojām aktuāls jautājums ir senioru apmācības datoru lietošanā. «Akcijas laikā pie speciālistiem vērsās vismaz pieci seniori, kuriem bija vai nu «Android» planšetes, vai viedtālruņi, taču prasmes ar tiem apieties bija ļoti zemas. Tāpat lietotājiem ir maza izpratne par to, kas ir pārlūkošanas vēsture, kā to nodzēst, kā lietot interneta pārlūku un meklētāju, un līdz ar to rodas dažādi jautājumi, tajā skaitā arī par drošību,» skaidroja Amberga.

«Piemēram, klients māk uzņemt bildes, bet tās izdzēst vai pārvaldīt nemāk. Dažos gadījumos rodas secinājums, ka seniora pirmā iekārta ir tieši šis konkrētais viedtelefons, tāpēc, ja iepriekš nav lietots dators, ir grūti saprast, kas ir interneta pārlūks, kā darbojas lapu mobilās versijas, kā pārvaldīt kontaktus un citus jautājumus, kas jauniešiem šķiet pašsaprotami,» viņa piebilda.

Datorologs ir IT drošības speciālists, kurš var diagnosticēt un, ja iespējams, novērst e-slimības un ļaunatūras datorā, sniegt konsultācijas, kā pasargāt datoru nākotnē.

«Datorologa» akcija notiek kopš 2012.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu