LMT varot attīstīt 5G bez atsevišķa akcionāru papildu finansējuma piesaistes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mobilo sakaru operators «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) būs līderis 5G ieviešanā, jo tam ir rīcības plāns un tas var nodrošināt attīstībai un 5G ieviešanai nepieciešamās investīcijas bez sevišķa akcionāru papildus finansējuma piesaistes, sacīja LMT padomes priekšsēdētāja vietnieks Anrī Leimanis.

«Pēdējā laikā esmu dzirdējis apsvērumus, ka 5G ieviešanai ir nepieciešamas milzīgas naudas summas un pat, ka «Telia Company» kā akcionārs neatbalstīšot investīcijas LMT attīstībā, ja netiks apvienots LMT un «Lattelecom«. Savukārt «Lattelecom» padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins publiski norādījis, ka runa ir par 350 miljonu eiro lielām investīcijām 5G ieviešanai,» sacīja Leimanis.

«Kā LMT padomes loceklis, kuru nominējusi Latvijas Republika, esmu pārliecināts, ka LMT arī turpmāk būs telekomunikāciju tirgus līderis, tajā skaitā 5G ieviešanā, neatkarīgi no ārēju investīciju pieejamības,» uzsvēra Leimanis, kā vienu no priekšnoteikumiem tam minot to, ka LMT ir izstrādāts 5G tehnoloģijas ieviešanas plāns, izveidota partnerība 5G ieviešanā ar nozīmīgu tehnoloģiju līderi pasaulē - «Nokia», jau uzstādītas pirmās 5G pielāgotās bāzes stacijas, notiek 5G tehnoloģiju testi, kā arī nodrošināts tam pašlaik nepieciešamais investīciju apjoms - šogad kopējās investīcijas LMT attīstībā plānotas virs 20 miljoniem eiro.

Viņš arī atgādināja, ka LMT savas 25 gadu darbības laikā spējis efektīvi un ātri ieviest jau četras tehnoloģiju paaudzes - 1G, 2G, 3G, 4G, visām investīcijām izmantojot pašu kapitālu un piesaistītos līdzekļus, nevis akcionāru papildus piešķirtu finansējumu. «Jāatceras, ka LMT peļņa jau daudzus gadus tiek 100% apmērā izmaksāta dividendēs,» atgādināja Leimanis.

«Akcionāru veiktās investīcijas bija tikai pašā uzņēmuma dibināšanas sākumā 1992.gadā, kad «Telekom Finland» un «Swedish Telekom» veica iemaksas LMT statūtu kapitālā aptuveni 0,5 miljonu eiro apmērā, un arī Latvijas valsts – «Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs», VEF un «Tālsakaru centrs» nodrošināja līdzvērtīgu investīciju apjomu, bet Satiksmes ministrija piešķīra LMT mobilo sakaru frekvences. Kopējais paša LMT investīciju apjoms 25 gadu laikā pārsniedz aptuveni 600 miljonus eiro. Investīcijas veido pašu kapitāls un piesaistītie līdzekļi. Turklāt šajā laikā akcionāri saņēmuši dividenžu izmaksas virs 800 miljoniem eiro. Tātad uz katru sākotnēji investēto eiro akcionāri jau ir nopelnījuši ap 800 eiro. Valsts budžeta nodokļu ieņēmumi no LMT darbības šajā periodā veido vēl vairāk nekā 600 miljonus eiro,» sacīja Leimanis.

Viņš norādīja, ka arī turpmāk LMT plāno investīcijas attīstībā veikt, izmantojot šos pašus avotus – savus un no bankām piesaistītos līdzekļus uz izdevīgiem nosacījumiem uzņēmuma labo finanšu rādītāju dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu