Pētījums: Pavisam drīz viedtālruņus varēs atbloķēt ar sviedriem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikāņu pētnieks paziņojis, ka pēc aptuveni pieciem gadiem cilvēks savu viedtālruni varēs atbloķēt ar sviedriem, līdzīgi kā pašlaik tas tiek darīts ar pirkstu nospiedumu vai sejas atpazīšanas funkciju.

Pētnieks skaidro, ka sviedru ķīmiskais sastāvs katram cilvēkam ir unikāls, turklāt to ir ļoti sarežģīti imitēt, tāpēc tas varētu būt viens no drošākajiem veidiem, kā pasargāt savu ierīci no nevēlamām acīm. Atliktu to tikai paņemt rokās, un viedtālrunis vai viedpulkstenis nekavējoties atpazītu savu saimnieku.

«Pašlaik mēs cenšamies attīstīt jauna tipa drošības sistēmu, kas varētu nākotnē radīt revolūciju autentifikācijas procesos. Sviedru izmantošana cilvēka identifikācijas nolūkos varētu būt ļoti droša, jo ir praktiski neiespējami to imitēt vai uzlauzt,» komentēja ķīmiķis Jans Halameks (Jan Halámek).

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «ChemPhysChem», Halameks arī apgalvo, ka šāda autentifikācijas metode varētu kļūt par realitāti piecu vai desmit gadu laikā un, līdzīgi kā pirkstu nospiedumu vai sejas atpazīšanas funkcija tā būs lietderīga tiem, kuri mēdz aizmirst savas paroles.

Pētījums

Sekrēti, kas rodas ādā, satur daudzas sīkas molekulas, kas katra var tikt izmantota autentifikācijas nolūkos.

Lai uzstādītu potenciālo funkciju viedtālrunī, sākumā cilvēkam tas dažas dienas būtu jānēsā līdzi, kamēr viedtālrunis mērītu cilvēka sviedru ķīmisko sastāvu un svīšanas intensitāti dažādos diennakts laikos. Liela loma būtu arī indivīda vecumam, dzimumam, rasei un psiholoģiskajam stāvoklim.

Jau noskaidrojies, ka cilvēka pirkstu nospiedumu iespējams imitēt, izmantojot printeri un īpašu papīru un tinti, savukārt sejas atpazīšanas funkciju iespējams «apmuļķot» ar vienkāršām 3D maskām.

Sviedru atpazīšanas funkcija tik viegli uzlaužama nebūtu.

«Viedtālruņa atbloķēšana būs balstīta uz sarežģītas bioloģiskas sistēmas, kas nebūs pieejama un izmantojama nevienam citam kā tikai viedtālruņa saimniekam,» piebilda Halameks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu