Jauns pētījums iedragā cerības atrast ūdeni uz Marsa

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Tumšās svītras, kas redzamas uz Marsa virsmas, veido plūstošas smiltis, nevis ūdens, jaunā pētījumā secinājuši zinātnieki, iedragājot cerības atrast ūdeni uz Sarkanās planētas.

Šie pētījuma rezultāti apgāž 2015. gadā veikto pētījumu, kas vedināja domāt, ka svītras, kas redzamas vairākās Marsa nogāzēs, varētu būt radījis ūdens.

Žurnālā «Nature Geoscience» publiskotais Arizonas zinātnieku pētījums liecina, ka šīs svītras, visticamāk, ir smilšu plūsmas lejup pa nogāzi, nevis ūdens straumes.

Pētījums

Ja arī ūdens ir sastopams uz Marsa, tad tikai nelielā daudzumā un ir dzīvām būtnēm nederīgs.

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) savukārt uzskata, ka spriedums šajā jautājumā vēl nav izskanējis.

NASA Marsa programmas vadošais zinātnieks Maikls Meijers norādīja, ka jaunākais pētījums neizslēdz ūdens klātbūtni uz Sarkanās planētas.

ASV Ģeoloģijas dienesta (USGS) pētnieka Kolina Dandesa komanda izmērīja 151 no šīm tumšajām svītrām desmit dažādas vietās. Vairums no tām beidzas nogāzēs, veidojot smilšu kāpas, līdzīgi kā uz Zemes.

Ja šīs līnijas ir sausas, tas liecina, ka uz Marsa nav ievērojama daudzuma ūdens, secinājuši zinātnieki, atzīstot, ka neatbildēti palikuši vēl daudzi jautājumi, tādēļ izpēte jāturpina.

Meijers norādīja, ka joprojām uzskata par iespējamu, ka uz Marsa kādreiz bijusi dzīvība, un, ja tā, tad, iespējams, tā tur vēl arvien ir, tikai labi noslēpusies.

NASA rīcībā nav robota, kas spētu uzrāpties pa tik stāvām nogāzēm, tādēļ zinātnieki nākuši klajā ar idejām par Marsa helikopteru vai bezpilota lidaparātu, taču līdz šo ideju realizēšanai vēl tāls ceļš ejams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu