Lietuvas valdība: «Kaspersky Lab» programmatūra var apdraudēt valsts drošību

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas kiberdrošības uzņēmuma «Kaspersky Lab» izstrādātā programmatūra rada potenciālu apdraudējumu Lietuvas drošībai, atzīts Lietuvas valdības sēdē.

Kā norādīts Lietuvas Aizsardzības ministrijas izplatītajā paziņojumā, tas nozīmē, ka īpaši svarīgas informācijas infrastruktūras un valsts informācijas resursu operatoriem tuvākajā laikā tā būs jānomaina pret citu, drošu programmatūru.

«Mums jāgādā par valsts kiberdrošību, tādēļ šis valdības lēmums ir savlaicīgs un balstīts uz risku un ievainojamības novērtējumu. Sadarbībā ar citām valsts institūcijām mēs šiem apzinātajiem riskiem meklējām atbilstošus risinājumus,» pastāstījis aizsardzības ministra vietnieks Edvīns Ķerza.

Pēc viņa teiktā, lēmums gan attiecas tikai uz kritiski svarīgās infrastruktūras - enerģētikas, finanšu, transporta un citu nozaru - un publiskā sektora operatoriem, bet iespējamie riski būtu jāizvērtē arī privātuzņēmējiem.

Kā pastāstījis Lietuvas Kiberdrošības un telekomunikāciju padomes direktora vietnieks Rītis Rainis, Nacionālā kiberdrošības centra speciālisti konsultēs institūcijas par programmatūras nomaiņu un sniegs citu vajadzīgo palīdzību.

Pildot valdības lēmumu, tiks mainīti tiesību akti, kas reglamentē publiskos iepirkumus aizsardzības un drošības jomā, lai norobežotos no nedrošiem piegādātājiem. Kiberdrošības likumā ierosināts noteikt principiālus kritērijus, pēc kuriem tiktu izveidots to programmu saraksts, kuras aizliegts lietot īpaši svarīgas informācijas infrastruktūras un valsts informācijas resursu operatoru pārvaldītajās informācijas sistēmās.

Amerikas Savienoto Valstu valdība uzskata, ka «Kaspersky Lab», iespējams, sadarbojas ar Krievijas izlūkdienestiem un tās produktu izmantošana var radīt risku ASV nacionālajai drošībai.

ASV Iekšzemes drošības ministrija vēl septembrī deva rīkojumu valdības iestādēm 90 dienu laikā pārtraukt izmantot «Kaspersky Lab» produktus. «Kaspersky Lab» apgalvo, ka izvirzītās apsūdzības ir nepatiesas, un šo lēmumu pārsūdzējusi.

Riskus, ko varētu radīt Krievijas kompānijas izveidotās pretvīrusu programmas, pieminējis arī Valsts drošības departamenta (VSD) direktors Darjus Jaunišķis.

«Kā pierādījusi Amerika, [»Kaspersky Lab«] ir rotaļlieta Krievijas administrācijas rokās, tā darbojas ne tik daudz kā privāta kompānija, bet dažkārt gandrīz kā [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina administrācijas satelīts. Jau šie fakti vien liek aizdomāties visiem, kuri lieto «Kaspersky» pretvīrusu programmas vai citu programmatūru,» viņš nesen sacīja ziņu aģentūrai BNS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu