Ar kādiem apdraudējumiem mājas lietotāji var sastapties 2018. gadā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tagad vidusmēra mājoklī ir divi datori un četras mobilās ierīces. Un no visām šīm ierīcēm var piekļūt internetam. Nepārsteidz, ka 15% lietotāju* pavada tīmeklī vairāk par 50 stundām nedēļā — un tas ir tikai ārpus darba laika. Ņemot vērā interneta neaizstājamību ikdienā un nepārtraukti augošo digitālo viedierīču skaitu mājās, Kaspersky Lab prognozēja varbūtējos apdraudējumus, kas var tieši ietekmēt parastos lietotājus, viņu ikdienas gaitas un paradumus.

Pēc ekspertu domām, 2018. gadā ļaundari var iziet ārpus ierasto ierīču robežām un sākt aktīvāk uzbrukt jaunajām internetam pievienotajām sistēmām, piemēram, automobiļiem vai medicīnas ierīcēm. Piemēram, uzbrucēji var inficēt automobiļa īpašnieka viedtālruni un manipulēt ar lietotni, kas pārvalda dažādas automobiļa funkcijas: durvju atvēršanu un aizvēršanu, motora iedarbināšanu, atrašanās vietas noteikšanu u. c.

Runājot par internetam pievienotajām medicīnas ierīcēm, to skaits, pēc ekspertu aplēsēm, nākamajā gadā sasniegs 19 miljonus. Ja tam pievieno vēl vairāk nekā 100 miljonus fiziskās sagatavotības reģistratoru, kas arī palīdz ļaudīm sekot līdzi veselības stāvoklim, tad var iedomāties, ka uzbrucēji diez vai nepievērsīs uzmanību tik plašam ar internetu savienotu ierīču klāstam. Apdraudējumu apjoms var svārstīties no personas veselības stāvokļa datu zādzības līdz dzīvībai bīstamai medicīnas ierīces, piemēram, insulīna dozatora, iestatījumu maiņai.

Īpašā riska zonā tuvākajā laikā nonāks mobilo ierīču lietotāji. Tā kā internets tagad ir pieejams vienmēr un visur, ļaudis arvien biežāk dod priekšroku viedtālruņu, nevis tradicionālo datoru izmantošanai. Piemēram, 41% lietotāju ieiet tiešsaistes banku sistēmās tieši no mobilajām ierīcēm. Tādējādi ievērojami uzbrucēju pūliņi 2018. gadā tiks veltīti tieši viedtālruņiem un planšetdatoriem, turklāt kibernoziedznieku interešu lokā nonāks visi iespējamie lietotāju naudas avoti, tostarp kriptomaki un lietotnes ar dažādiem bonusiem.

Visbeidzot, pilnīgi iespējams, ka uzbrucēji turpinās uzlauzt dažādas mājas ierīces, lai, balstoties uz tām, veidotu lielus robottīklus. Maršrutētāji, tīmekļa kameras, termostati un citas viedierīces mājoklī ietver daudz ievainojamību, kuras, kā liecina prakse, prasmīgi izmanto kibernoziedznieki. Lai nepieļautu šādu notikumu attīstību, eksperti iesaka vismaz nomainīt šo ierīču ražotāju iestatītās paroles, bet vēl labāk — izveidot tām atsevišķu apakštīklu, lai inficēšanās gadījumā hakeri nevarētu uzbrukt galvenajām ierīcēm.

* Pēc Kaspersky Lab pasūtījuma 2017. gada augustā pētījumu ir veicis uzņēmums B2B International. Aptaujā piedalījās interneta lietotāji no 32 pasaules valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu