Padomi fotografēšanai gada tumšākajā laikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai arī gada īsākā diena jau ir pagājusi, šis joprojām ir gada tumšākais laiks. Profesionāliem fotogrāfiem un aizrautīgiem amatieriem tumšās dienas ir lieliska iespēja radošām izpausmēm, izmantojot gan mākslīgo, gan dabīgo gadalaikam raksturīgo apgaismojumu.

Svētku laikā sastopamās gaismu virtenes, brīnumsvecītes, pilsētas ainavas un izgaismoti tilti, kā arī ielu laternas un veikalu skatlogi rada lieliskas iespējas oriģinālām fotogrāfijām, spēlējoties ar gaismu. Katrs gaismas avots ir iespēja radīt dažādus oriģinālus attēlus, padarot fonu par tikpat aizraujošu attēla daļu kā tā priekšplānu.

Foto: Publicitātes foto

Igauņu fotogrāfs Kaupo Kikkas ir sagatavojis virkni padomu, kas jums palīdzēs radīt satriecošas fotogrāfijas ziemas saulgriežu laikā:

• Tumsa ir iespēju paveikt kaut ko atšķirīgu. Dienasgaismā ir gandrīz neiespējami izvēlēties, kas būs redzams un kas - nē. Taču tumsa ir kā tukšs audekls un gaisma ir kā ota. Tumsā ir daudz vairāk kontroles un iespēju.

• Izcel fotografējamo objektu pret fonu! Pirmais pašsaprotamais veids, kā to izdarīt, ir izmantojot attēla dziļumu. Bet ir arī citi noderīgi paņēmieni – krāsas, dažādi apgaismojumi un kontrasti.

• Padari fonu interesantāku! Spēlējoties ar dažādiem objektīviem un fokusa attālumiem, pavērsies bezgalīgas iedvesmas iespējas. Vietām, kas izskatās vienkāršas un garlaicīgas, ar dažādu objektīvu palīdzību tiks piešķirta pavisam jauna būtība.

• Izstrādā savu stāstu! Pacenties iztēloties sevi to cilvēku vietā, kuri redzēs tavas fotogrāfijas. Iedomājies, kā viņi redzēs tavus attēlus un kādas sajūtas vēlies raisīt. Stāsts un emocijas ir pats galvenais!

• Necenties visu ietilpināt vienā attēlā! Kas der visam, neder nekam. Izvairies no sarežģījumiem – stāstu saglabā skaidru un saprotamu.

• Ja jūti, ka kompozīcija kaut kāda iemesla dēļ nestrādā, tad pārbaudi savu fotogrāfiju un analizē priekšplānu, vidu un fonu. Katrs fotogrāfs zina «trešdaļu likumu», bet kaut kāda iemesla dēļ bieži vien tiek aizmirsts par attēla dziļuma līmeņiem.

• Nemēģini atdarināt citus un neaizmirsti izbaudīt pašu procesu, kas ir fotografēšanas pati labākā daļa. Esi tu pats, visi pārējie jau ir redzēti!

• Manā skatījumā, Sony SEL100F28GM ir pasaulē labākais objektīvs fotografēšanai pret gaismu, tam ir īpaša pieeja, kā tikt galā ar pārapgaismotiem objektiem fonā. Tie izskatās izplūduši, mīksti un nav, kā ierasts šādos gadījumos, kaitinoši. Pretēji plaša atvēruma objektīviem (F1.4), attēlu fonā joprojām ir jūtama telpa un detaļas, ne tikai bezpersonisks izplūdums. Šim objektīvam ir vismazākais lēcas atspīdumu daudzums, ko esmu redzējis. Tu burtiski vari fotografēt pret sauli, un tas nelielais daudzums lēcas atspīduma, kas ir redzams, arī ir ļoti citāds.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu