Apdraudējumam pakļauti datori ar Intel, ARM un AMD procesoriem; arī viedierīces

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Gandrīz it visi datori, kā arī citas ierīces ir pakļautas kiberuzbrukuma apdraudējumam, jo nozares eksperti ir atklājuši jaunu «vājo vietu» centrālajos mikroprocesoros, kas rada draudus personīga rakstura informācijas drošībai.

Laimīgā kārtā par jau notikušiem drošības incidentiem informācijas nav, taču eksperti norāda uz divu dažādu veidu potenciāliem riskiem, kas angliski nodēvēti par Meltdown un Spectre, ziņo BBC.

Meltdown ir risks, kas apdraud klēpjdatorus, galda datorus un serverus, ko darbina Intel izstrādāti centrālie procesori. Par Spectre savukārt nodēvēts potenciāli lielākais apdraudējums, jo tas var ietekmēt viedtālruņus, planšetes un datorus, ko darbina Intel, ARM un AMD procesori. Riskam pakļautas esot arī ierīces un datu centri, kas veido savienojumu ar datu mākoni.

BBC gan mierina, ka panikai pagaidām nav pamata, jo saskaņā ar ar Lielbritānijas Nacionālā Kiberdrošības centra sniegto informāciju nav nekā, kas liecinātu, ka šis «caurums» kaut reizi būtu ticis izmantots. Tai pašā laikā

tagad, kad jaunatklātā problēma ieguvusi publicitāti, hakeri varētu mēģināt iegūt labumu no tās.

Britu ziņu dienests vēsta, ka tehnoloģiju industrijā mikroprocesoru problēma bijusi zināma jau aptuveni pusgadu, taču iesaistītās puses, sākot ar izstrādātājiem un beidzot ar drošības ekspertiem, savā starpā parakstījušas vienošanos par informācijas neizpaušanu.

Tirgus izpētes kompānija International Data Corporation (IDC) uzskata, ka visā pasaulē šobrīd tiek lietoti 1,5 miljardi galda un klēpjdatoru, un apmēram 90% no tiem darbina Intel procesors. Tādēļ Meltdown risks ir vērā ņemams. Arī iegūstamā informācija ir visai sensitīva, jo

ievainojamība faktiski dod iespēju hakeriem piekļūt tiem datora reģioniem, kam vajadzētu būt bloķētiem ikvienam.

Tas nozīmē, ka potenciāli pastāv iespēja iegūt datora lietotāja paroles, kredītkaršu informāciju u.tml.

Kā datoru un viedierīču lietotājiem sevi pasargāt? Atliek vien gaidīt, kad aparatūras un programmatūras izstrādātāji laidīs klajā nepieciešamos drošības atjauninājumus. Tā kā problēma zināma jau pusgadu, procesam vajadzētu būt raitam.

Trīs lielākie datoru operētājsistēmu ražotāji, Microsoft, Apple un Linux, drīzumā izlaidīs drošības caurumu ielāpus, taču neatklāj, kad tieši tas notiks. Google tikmēr informē, ka

Android ierīces, kam ir uzstādīti pēdējie atjauninājumi, ir pasargātas, un arī Gmail pakalpojums ir drošībā.

Chromebook lietotājiem jāgaida atjauninājumi, savukārt interneta pārlūks Chrome ielāpu saņems 23.janvārī.

Apple klēpjdatoriem un galda datoriem drošības atjauninājumi tiks izlaisti jau tuvākajā laikā, turpretī informācijas par to, vai riskam pakļauti arī iPhone un iPad, nav.

Tehnoloģiju analītiķis Robs Enderle tikmēr norāda, ka

vislielākajam riskam pakļauti cilvēki, kuri neizmanto Windows 10.

Pēc viņa teiktā, ielāpi netiek gatavoti par Windows 10 vecākām Microsoft operētājsistēmām.

Visbeidzot, kad ievainojamības būs novērstas, pastāv varbūtība, ka datorsistēmas kļūs lēnākas. Daži eksperti lēš, ka par līdz pat 30%. Intel gan norāda, ka šis rādītājs ir pārspīlēts un ietekme uz datora veiktspēju būs tieši atkarīga no noslodzes. Tādējādi gaidāms, ka vidusmēra lietotājs būtiskas izmaiņas nejutīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu