Apple atzīst, ka visi Mac datori pakļauti mikroprocesoru ievainojamībai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tehnoloģiju gigants Apple atklājis, ka it visas tā ierīces - iPhone, iPad un Mac datori - ir pakļauti sabiedrībai nupat atklātajai mikroprocesoru ievainojamībai.

Līdz pat šai nedēļai neviens publiski nerunāja par tādiem jēdzieniem kā Meltdown un Spectre, kas patiesībā apzīmē visai ievērojamu drošības caurumu dažādu ražotāju mikroprocesoros. Galvenais, ka

tehnoloģiju kompānijas ar apdraudējumu bija pazīstamas jau pirms pusgada,

taču vienojās, ka plašākai publikai par to nestāstīs, bet mēģinās trūkumus novērst, iekams modušies datu zagļi.

Apple tagad norāda, ka jau ir izlaisti vairāki drošības caurumu ielāpi, taču tas nenozīmē, ka ievainojamību kāds līdz šim būtu pamanījies ļaunprātīgi izmantot, vēsta BBC un norāda, ka jebkāda veida programmatūru, tai skaitā mobilās lietotnes, tāpat ieteicams lejupielādēt no ticamiem avotiem.

Mac datoru lietotāji līdz šim bija pārliecināti, ka viņu izmantotās ierīces un programmatūra ir mazāk pakļautas uzbrukumiem

nekā, piemēram, Android telefoni vai datori, kas darbojas Microsoft programmatūras vidē. Tomēr tagad izrādās, ka tas bijis maldīgs uzskats, jo Meltdown un Spectre ievainojamības ir visos mikroprocesoros, ko ražo Intel un ARM - firmas, kas apgādā gandrīz visu globālo datoru tirgu.

«Visas Mac sistēmas un iOS ierīces ir pakļautas riskam, tomēr nav ziņu, ka līdz šim būtu īstenota kāda datu zādzība,» norāda Apple. «Ievainojamības attiecas uz visiem modernajiem procesoriem un ietekmē gandrīz visas skaitļošanas ierīces un operētājsistēmas.»

Apple norāda, ka rīki Meltdown risku mazināšanai

jau ir iekļauti pēdējā iPhones iPad operētājsistēmas atjauninājumā iOS 11.2, kā arī MacBook un iMac datoru operētājsistēmā macOS 10.13.2.

Apple Watch Meltdown riskam nav pakļauts, savukārt Spectre riski interneta pārlūkam Safari tiks novērsti ar atjauninājumu tuvākajās dienās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu