Jaunā Latvijas biznesa realitāte – pašmāju specializēts bots

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kamēr pakalpojumu efektivizācija un automatizācija ar botu iesaisti daudzās nozarēs vēl aizvien tiek skatīta nākotnes formā, ārpakalpojumu un klientu attiecību vadības pakalpojumu sfērā tā jau ir realitāte un kļūst par arvien izplatītāku tendenci BPO nozarē gan Eiropā, gan Latvijā. To pierāda arī starptautiskā biznesa procesu ārpakalpojumu sniedzēja Runway klientu interese par inovācijām dažādu procesu automatizēšanā, īpaši tagad, kad Runway kolektīvam pievienojies bots – programmatūra, kas veic tādus darbus kā datu ievade un apstrāde, datu pārcelšana no vienas dokumenta formas citā formā vai datu bāzē u.tml. tehniskas darbības.

Šādu programmatūras botu ieviešana Runway izvirzīta kā viens no svarīgākajiem biznesa attīstības virzieniem. Uzņēmums ir pieņēmis izaicinājumu

automatizēt procesus gan grāmatvedības un tā saucamajos back-office pakalpojumos, gan klientu apkalpošanā,

sākot ar datu apstrādi dažādās vidēs un beidzot ar klientu pieprasījumu apstrādi.

«Procesu un dažādu uzdevumu automatizācija pašlaik ir ļoti aktuāli temati visā pasaulē, un ir tikai likumsakarīgi, ka tas ienāk arī Latvijā. Runway uzsāktie projekti jau tagad apliecina, ka investīcijas šādu sistēmu ieviešanā dos iespēju pilnveidot biznesa procesus, kā arī paaugstinās uzņēmumu un to pakalpojumu efektivitāti. Ir skaidrs, ka arī citās nozarēs, ne tikai biznesa ārpakalpojumu tirgū, šis pavērsiens inovāciju un tehnoloģiju jomā – jaunu, automatizētu risinājumu ieviešanā būs izšķirošs un ievērojami ietekmēs biznesa vidi, kā arī veicinās konkurenci. BPO un citu nozaru lielākie dalībnieki jau labu laiku aktīvi domā par risinājumiem dažādu uzdevumu automatizācijai. Tieši šis virziens ļaus tādām valstīm kā Latvija, kurām ir ierobežoti darbaspēka resursi, izmantot savus speciālistus un viņu darbu daudz lietderīgāk un uzņēmumam sniegs iespēju kļūt par konkurētspējīgu spēlētāju globālajā tirgū,» stāsta Runway Grupas valdes priekšsēdētājs Uldis Priedītis.

Viens no galvenajiem Runway īstenotā projekta mērķiem ir ieviest un nodrošināt dažādu procesu automatizāciju. Tā realizācijā tika piesaistīts viens no Latvijā vadošajiem, privātā sektora apkalpotājiem, IT nozares uzņēmums MAK IT.

«Runway uzņēmuma tālredzība un drosme ieviest jaunā automatizācijas pakāpē savus darba procesus ir fundamentāls ieguldījums, kas optimizēs un pilnveidos pakalpojumus, kā arī paaugstinās sniegto pakalpojumu efektivitāti. Izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas, ir iespējams paātrināt datu apstrādes procesus un samazināt dažādas kļūdas, kā arī mazināt vai pilnībā izvairīties no cilvēka iesaistes dažādu uzdevumu veikšanā, jo īpaši informācijas apstrādes rutīnas darbos. Robots ir programmatūras kods vai mašīna, kas veic pavisam konkrētus uzdevumus – visbiežāk bez īpaša papildu intelekta. Protams, ir iespējams ieviest sarežģītus algoritmus, kuri spēj apstrādāt ārkārtīgi daudz situāciju, tādā veidā simulējot cilvēkiem ļoti līdzīgu uzvedību konkrētu uzdevumu izpildē. Katru gadu šādu robotu tehniskās iespējas kļūst plašākas, jo pasaulē attīstītas tehnoloģijas un metodes, kas ļauj robotiem pašiem mācīties (machine-learning) un patstāvīgi pieņemt lēmumus (artificial intelligence),» skaidro MAK IT vadītājs Arvis Zeile.

Specializētais bots nodrošina automatizētu datu ievades procesu no PDF failiem web bāzētā sistēmā.

Robotizācijas ieviešana konkrētajā departamentā ļāvusi palielināt darba ražīgumu par 30% un samazināt cilvēku iesaistes laiku klienta uzdevumu izpildei aptuveni 3 reizes. Ņemot vērā minēto efektivitātes pieaugumu, investīcijas automatizācijas ieviešanai plānojam atpelnīt mazāk kā gada laikā, kas savukārt vēlreiz apliecina to, ka šādu automatizētu risinājumu ieviešana būtiski ietekmēs uzņēmumu konkurētspēju.

Reālus ieguvumus no dažādu biznesa procesu automatizācijas saskata viena no lielākajām un tehnoloģiski inovatīvākajām industriālajām grupām Baltijas valstīs UPB. Uzņēmums, kas darbojas būvniecības, projektēšanas, ražošanas un enerģētikas sfērās, aktīvi strādā digitalizācijas virzienā un pēdējos gados jau ir ieviesis vairākus inovatīvus automatizācijas risinājumus padarot ražošanu efektīvāku.

«Mērķtiecīgi attīstot uzņēmuma digitālo infrastruktūru, UPB ir uzkrājis vērā ņemamu pieredzi digitālo tehnoloģiju ieviešanā un pārliecinājies par to kritisko ietekmi uz produktivitāti. Tā kā UPB projekti tipiski ir tehniski sarežģīti, piemēram, vidēja izmēra pilna cikla ēkas karkasa būvniecības objektā ir teju 25 000 dažādas konstrukciju vienības un projekta realizācijā sadarbojas ap 15 struktūrvienības. Lai tos sekmīgi realizētu, UPB biznesa vienībām ir jāapstrādā ļoti liels datu apjoms. Operatīviem lēmumiem jābūt optimāliem, tādēļ bieži to pieņemšanā jāņem vērā vairāk faktoru, nekā darbinieks ir spējīgs apstrādāt bez tehnoloģiju palīdzības. Pārdomāti integrējot biznesa vienības un sadarbības partneru uzņēmumus vienotā digitālajā ekosistēmā, uzņēmums gada laikā ir spējis panākt apgrozījuma pieaugumu 36% apmērā, būtiski nepalielinot fizisko ražošanas resursu apjomu. Papildus tam esam nodrošinājuši pilnvērtīgu reāla laika analītiku, kā arī attīstījuši dažādus standartizētu procesu automatizācijas algoritmus. Tā kā daudzām no jaunajām tehnoloģijām ir tendence attīstīties ģeometriskā progresijā, attiecīgi arī pieaug uzņēmumu riski neiekļauties šajā industrijas transformācijā un strauji zaudēt savu konkurētspēju tirgū,» uzsver UPB Attīstības projektu direktors Artūrs Seilis.

Minēto organizāciju pārstāvji ir vienisprātis, ka bažām par darba vietu skaita samazināšanu pamatā ir drīzāk emocionālas nevis racionālas dabas argumenti. Uldis Priedītis uzskata, ka «automatizēts process drīzāk pat radīs jaunas darba vietas ar augstu pievienoto vērtību – tā, piemēram, līdz ar botu ieviešanu būs nepieciešami to operatori jeb biznesa procesu uzraugi, kas kontrolēs šo botu darbību. Tās būs ļoti pieprasītas un gana atalgotas profesijas, kam pielāgot izglītības programmas jau būtu nepieciešams šodien. Vienlaicīgi tas būs vēl viens virziens pašiem uzņēmumiem, kā veicināt horizontālās karjeras izaugsmi, kurā esošie darbinieki, ceļot savu kvalifikāciju, varēs mainīt specializāciju.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu