Vašingtonas štatā ierosina aizliegt grūti remontējamu ierīču tirdzniecību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Grupa likumdevēju Vašingtonas štatā ir sagatavojuši likumprojektu, kurš aizliegtu izstrādāt un tirgot elektroniskas ierīces, ko nevar saremontēt patērētājs pats vai neatkarīga kompānija. Ja likumprojekts tiks apstiprināts, tas spēkā stāsies 2019.gada 1.janvārī.

Dokumentā minēts, ka elektropreču ražotājiem Vašingtonas štatā būs pienākums visām kompānijām, kas nodarbojas ar tehnikas remontu, sniegt visu nepieciešamo dokumentāciju, pieeju rezerves daļām, kā arī diagnostikas iekārtām un programmatūrai tieši tādā pašā apjomā, kādā to saņem autorizētie servisa centri.

Dokumentā arīdzan uzsvērts, ka viss remontam nepieciešams neatkarīgajiem uzņēmumiem jānodrošina bez maksas vai arī par cenu, kas nav lielāka kā autorizētajiem centriem.

Likumprojekta prasību plānots attiecināt arī uz ierīču bateriju nomaiņu.

Kā tīmekļa izdevumam motherboard.vice.com, pastāstījis viens no likumprojekta līdzautoriem, Džefs Moriss, ideja par šādām prasībām radusies pēc sarunas ar kādas darbnīcas saimnieku, kurš sūdzējies, ka ražotāji baterijas «iebūvē» ierīcēs un tās ir sarežģīti nomainīt.

Jāpiebilst, ka šobrīd 17 ASV štatu likumdevēji izskata iespējas ieviest izmaiņas likumos par elektronikas preču remontu un utilizāciju, kam jāatvieglo dažādu gadžetu remonts, tostarp bateriju nomaiņa.

Var piebilst, ka vairums no šiem likuma izmaiņu projektiem paredz vien ražotājiem pienākumu publicēt ierīču shēmas, kā arī nodrošināt brīvu pieejamību rezerves daļām, taču Vašingtonā izstrādātais projekts paredz grūti remontējamas tehnikas izstrādes aizliegumu.

Oriģinālmateriāls

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu