Foto: kā viens attēls var piemānīt smadzenes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Interneta vietnes Reddit lietotājs ar segvārdu djeclipz tīmeklī publicējis divu fotogrāfiju kolāžu, ar kuru gūstams apliecinājums, ka mūsu smadzenes ir viegli piemānīt.

Abos attēlos ir redzama ar bruģi klāta iela, kuras malās ir ēkas, bet tālumā - auto.

Domājams, ikviens, aplūkojot šos blakus novietotos attēlus, pārliecināti teiks, ka tās ir divas atšķirīgas bildes. Jo patiesi izskatās, ka vienā fotogrāfijā iela virzās gandrīz taisni uz augšu, bet otrā tās virziens ir pa labi, vēsta Meduza.io.

Divi foto

Tomēr patiesībā šie abi foto ir identiski. Atšķirīgus tos padara tikai mūsu smadzenes, kurām nez kāpēc šķiet, ka abas ielas priekšplānā saplūdīs.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

Īpatnējā efekta cēlonis ir specifiskā perspektīva un leņķis, kādā uzņemta fotogrāfija. To iespaidā smadzenes divdimensionālo fotogrāfiju cenšas pārvērst trīs dimensiju attēlā, taču kļūdās. Šāds efekts novērojams ne visos, taču daudzos identisku bilžu pāros - gan bildē ar tramvaja sliedēm, gan zemāk pievienotajā attēlā ar velobraucēju.

Foto: Ingars Tenis, TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu