Izrādās, SpaceX kosmosa ceļojumā aizsūtīja ne tikai Tesla rodsteru (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

2018.gada 6.janvārī amerikāņu kompānija SpaceX veica pirmo savas Falcon Heavy raķetes testa lidojumu, ar ko kosmosā tika nogādāts un šobrīd Marsa un asteroīdu joslas virzienā ir devies Tesla Roadster. Tomēr izrādās, ka bez automobiļa un tā vadītāja - skafandrā ietērpta manekena - SpaceX kosmosā nogādāja vēl kaut ko.

Izrādās, ka sarkanajā elektromobilī bijis noslēpts neliela izmēra objekts, kas teorētiski savas funkcijas varētu pildīt miljoniem vai pat miljardiem gadu, turklāt ekstremālos apstākļos, kādi valda atklātā kosmosā vai uz tālām, vēl neiepazītām planētām, vēsta www.sciencealert.com.

Runa ir par datu arhivēšanas ierīcēm Arch, kā tehnoloģijas izstrādātas Kalifornijā bāzētā bezpeļņas organizācijā Arch Mission Foundation. Tā norāda, ka mazie datu nesēji, kas vizuāli atgādina miniatūru kompaktdisku, varētu «saglabāt un laikā un telpā izplatīt cilvēces zināšanas, tā dodot labumu nākotnes paaudzēm».

Konkrētās datu glabāšanas tehnoloģijas oriģinālais izstrādātājs ir Pīters Kazaņskis (Peter Kazansky) no Sauthemptonas universitātes Lielbritānijā. Teorētiski vienā Arch diskā varētu ierakstīt līdz pat 360 terabaitiem informācijas. Tas atbilst apjomam, ko var ierakstīt aptuveni 14 000 standarta blue-ray disku.

Tomēr daudz iespaidīgāks par šajos diskos ierakstāmo informācijas daudzumu ir paredzamais to darba mūžs. Pirmās divas ierīces Arch 1.1 un Arch 1.2, kurās informācija ar lāzeru kvarca stiklā ierakstīta ar 5D nanostrukturēšanas metodi, teorētiski savas funkcijas varētu pildīt pat 14 miljardus gadu.

Arch 1.2 disks, kas šobrīd turpina ceļu kopā ar Tesla Roadster, satur amerikāņu bioķīmiķa un rakstnieka Aizeka Azimova (Isaac Asimov) zinātniskās fantastikas darbu Foundation (Pamati), kurā arī pētītas iespējas nežēlīgajā kosmosā saglabāt cilvēces zināšanas un kultūru. Teorētiski šis lidojums varētu ilgt pat miljardu gadu, tomēr zinātnieki aprēķinājuši, ka, visticamāk, tie nebūs vairāk par 10 000 gadiem, jo Jupitera gravitācijas ietekmē Tesla Roadster lidojuma trajektorija ap Sauli kļūs aizvien izstieptāka un kādā jaukā brīdī automobilis vai nu kļūs par Saules upuri, vai arī tiks izsviests no Saules sistēmas, tā sākot bezgalīgu ceļojumu kosmosa dzīlēs.

Lai vai kā, Arch Mission Foundation dibinātāji jau plāno nākamos Arch disku ceļojumus 2020. un 2030. gadā uz Mēnesi un Marsu, lai tie kalpotu kā zināšanu bibliotēkas pirmajiem kaimiņplanētas kolonizētājiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu