Digitālajā nedēļā uzsvērs datu pieejamības nozīmi e-pārvaldē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pašlaik Latvijā sabiedrība elektroniski var saņemt vairāk nekā 500 valsts un pašvaldību pakalpojumu, elektroniski nosūtīt un saņemt dokumentus. Valstī ieviesta 100% digitāla nodokļu administrēšana, Latvijas atvērto datu portālā data.gov.lv ikviens var piekļūt sev interesējošiem valsts pārvaldes iestāžu datiem, kā arī tiešsaistē pieejams tautas kultūras mantojums: muzeju priekšmeti, grāmatas, laikraksti, kartes, notis un skaņu ieraksti. Digitālās nedēļas pasākumos pārrunās, kas jau paveikts lietotājam ērtas e-pārvaldes izveidē, un akcentēs, kas vēl darāms gan informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares eksportspējas stiprināšanā, gan kompetentu un konkurētspējīgu datu speciālistu sagatavošanā.

Digitālo nedēļu atklās Ministru prezidents Māris Kučinskis, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Rinalds Muciņš. Starp runaspersonām būs arī Microsoft Latvia vadītāja Renāte Strazdiņa, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko, Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) direktors Armands Magone un Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Treijs. Runaspersonas diskusijā «Viedvalsts un digitālās prasmes» pārrunās datu pieejamības un digitālo prasmju nozīmi valsts attīstībā.

Atklāšanas pasākums notiks pirmdien, 19. martā, plkst. 12:00 Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centrā, Kalpaka bulvārī 4, Rīgā. To varēs vērot arī tiešraidē vietnē www.eprasmes.lv un sociālajā tīklā facebook.com/latvija.lv.

«Digitālās prasmes mūsdienās tiek ierindotas starp pamatprasmēm – gluži kā mācēt lasīt un rēķināt - bez tām ir ļoti grūti būt konkurētspējīgam darba tirgū. Digitālā nedēļa ļauj ikvienam šīs e-prasmes pilnveidot, lai varam celt gan personīgo, gan arī valsts konkurētspēju,» saka VARAM valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Digitālās nedēļas laikā tiks organizēti pasākumi un diskusijas visos Latvijas reģionos: skolās, bibliotēkās, nevalstiskajās organizācijās, pašvaldībās un uzņēmumos. Tāpat būs iespējams pārbaudīt savas digitālās prasmes pašnovērtējuma testos un konkursos. Šogad būtiskākie pasākumos apskatītie temati būs datos balstīta sabiedrība, digitālās prasmes nākotnes profesijām, drošība un pārliecība digitālajā vidē, kritiskā domāšana un medijpratība. Kopumā vairāk nekā 500 pasākumu organizēšanā iesaistīti ap 300 partneri, un vairāk nekā 70 pašvaldības ir kļuvušas par pasākumu koordinatoriem. Plašāka informācija par Digitālo nedēļu un tās pasākumiem pieejama vietnē www.eprasmes.lv.

Ikgadējā informatīvā kampaņa «Digitālā nedēļa 2018», agrāk dēvēta par «E-prasmju nedēļu», visā Latvijā norisināsies no 19. līdz 23. martam. Tā Latvijā tiek organizēta Eiropas kampaņas «All Digital Week» ietvaros un notiks jau devīto reizi. To organizē VARAM sadarbībā ar LIKTA, 2018 gada Digitālās nedēļas galvenie partneri ir Microsoft Latvia, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs un KISC.

Pērn kampaņas laikā visā Latvijā tika organizēti 638 digitālajām prasmēm veltīti pasākumi, kuros piedalījās vairāk nekā 24 000 iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu