Mākslīgais intelekts mums apkārt – cik daudz īsti par to zinām?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Mākslīgais intelekts – vārdu savienojums, ko ikdienā dzirdam arvien biežāk. To varam meklēt dažādās ierīcēs, viedtālruņos, viedajos asistentos un pat automašīnās. Šobrīd atrodamies jaunas tehnoloģiskas revolūcijas sākumā, kad mākslīgā intelekta sniegtās iespējas arvien vairāk ienāk mūsu ikdienas dzīvē, tāpēc ir īpaši būtiski izprast tā sniegtās priekšrocības un nozīmību.

Huawei ir pirmais viedtālruņu ražotājs, kas ir apveltījis viedtālruņus ar mākslīgo intelektu, paverot jaunu ceļu tehnoloģiju izaugsmei un ļaujot lietotājam izmantot mākslīgā intelekta sniegtās priekšrocības jau šobrīd. Huawei jaunākajiem flagmaņiem ir pieejamas vairākas mākslīgā intelekta darbinātas funkcijas, piemēram, akumulatora enerģijas optimizācijas funkcija, fotokamera, kas spējīga atpazīt 13 dažādas ainas un pielāgot piemērotākos uzstādījumus, kā arī ierīces mācīšanās no lietotāja paradumiem, kas sniedz unikālu viedtālruņa lietošanas pieredzi.

Tomēr, lai arī mākslīgais intelekts jau ir pieejams katram no mums, sabiedrībā valda priekštats, ka mākslīgais intelekts ir kas sarežģīts un tā priekšrocības īsti nav izprotamas. Aptaujājot nejaušus garāmgājējus Rīgas ielās, tika noskaidrots, ka par mākslīgo intelektu cilvēki zina diezgan maz. Visbiežāk intervētie garāmgājēji mākslīgo intelektu asociēja ar sarežģītām tehnoloģijām, datorspēlēm un robotiem. Citi uzskatīja, ka mākslīgais intelekts ir saistāms ar prātu, kas ir iestrādāts datorā, norādot, ka tas var tikt meklēts dažādās ierīcēs, to skaitā tālruņos, kā arī internetā un zinātnes institūtos.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas vadītājs Normunds Grūzītis norāda, ka mākslīgo intelektu vienkāršoti varam definēt kā melno kasti, kas no piemēriem iemācās darīt lietas līdzīgi, kā to dara cilvēks. «Pārsteidzošākais ir tas, ka mākslīgais intelekts nav nekāds jaunums, šī tehnoloģija ir klātesoša jau ilgāku laiku. Vienkārši mēs ļoti ātri pierodam, ka tās funkcijas, ko mākslīgais intelekts aizstāj vai veic, kļūst mums pašsaprotamas,» stāsta eksperts. Viedtālruņa fotokamera, kas pati atpazīst fotografējamo objektu, mašīntulkošana, robots – zāles pļāvējs, auto numurzīmju nolasīšana, iebraucot stāvvietā, vai automātisks klasifikators, kas radioloģiskajos izmeklējumos spēj pamanīt iespējamu audzēju tikpat labi kā profesionāls ārsts – tā visa ir šodiena, kas ir mums visapkārt.

Eksperts atzīst, ka šobrīd notiek jauna industriālā revolūcija, un aizraujošākais ir tas, ka līdz ar mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās attīstību mūsu iespēju un fantāziju horizonts pietuvinās viens otram, līdz ar to mums ir, kur augt, un rodas jauni izaicinājumi un jaunas tehnoloģijas, ko attīstīt.

Runājot par pārmaiņām nākotnē, kuras radīs mākslīgais intelekts, viennozīmīgi jāatzīst, ka līdztekus jau esošajām tehnoloģijām notiks arvien jaunas, aizraujošas pārmaiņas. Tā piemēram viedtālruņu ražotājs Huawei lietotājiem piedāvās vēl jaudīgākus viedos asistentus, kas spēs palīdzēt lietotājam sarežģītu uzdevumu veikšanas brīžos.

Eksperts Normunds Grūzītis atgādina, ka mākslīgais intelekts nevis atbrīvos mūsu no darba, bet gan izmainīs veidu, kā veicam dažādus rutinizētus darbus, jo tie tiks aizstāti ar virtuālo asistentu, ierīču un robotu darbu un to dažās ikdienas dzīves jomās varam novērot jau tagad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu