Mehāniska zivs izseko jūras iemītniekus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Lai labāk izprastu jūras iemītniekus, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) zinātnieki no Datorzinātņu un mākslīgā intelekta laboratorijas (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL)) ir radījuši robotzivi, kura «pilnīgi patstāvīgi» peld līdzās dzīvām līdziniecēm un augstas izšķirtspējas fotogrāfijās un video iemūžina to ikdienu.

Robots SoFi peld, kustinot silikona asti, turklāt spēj ne tikai peldēt taisni, bet arī uzturēties dažādos dziļumos, pagriezties, nirt un manevrēt starp koraļļiem, ziņo PCmag.com.

Bez mehāniskās zivs MIT zinātnieki ir radījuši zemūdens komunikācijas sistēmu, ar kuru nirējs pēc vajadzības var zivi vadīt, izmantojot Nintendo videospēļu kontrolieri.

Testos Fidži salās zinātnieki pārliecinājās, ka SoFi spēj peldēt līdz pat 50 pēdu jeb 15 metru dziļumā 40 minūtes. Pēc CSAIL pētnieka Roberta Kačmanna teiktā, šī ir pirmā bezvadu zivs, kas var peldēt trīs dimensijās, turklāt ilgāku laiku, un tā piekļūst tuvāk jūras iemītniekiem, nekā spētu cilvēks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu