Raķetes pacelšanās izveidojusi milzu caurumu Zemes jonosfērā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nogādājot kosmosā satelītu Formosat-5, kompānijas SpaceX nesējraķete Falcon 9 Zemes jonosfērā izveidoja caurumu, kura diametrs ir apmēram 900 kilometru.

Misijā, kas tika īstenota 2017.gada augustā, raķete 5 minūtēs pacēlās vairāk nekā 300 kilometru augstumā, lielāko daļu ceļa veicot gandrīz vertikāli. Šā iemesla dēļ ap raķeti veidojās milzīgi riņķa formas triecienviļņi. Zinātnieki tik lielus raķetes palaišanas laikā vēl nekad nebija novērojuši, atsaucoties uz ArsTechnica, vēsta Lenta.ru.

Apmēram 13 minūtes pēc starta Zemes jonosfērā jau bija caurums, kā dēļ tika novēroti traucējumi navigācijas sistēmu darbā ASV rietumos, kā arī reģionam pieguļošajā Klusā okeāna daļā. Kopumā traucējumi bija novērojami 1,8 miljonu kvadrātkilometru platībā. Var piebilst, ka GPS uztvērēji šajā laikā strādāja ar 1 metru lielāku kļūdu nekā parasti.

Traucējumi, kas bija novērojami pēc Falcon 9 pacelšanās, gan beidzās 2 - 3 stundu laikā.

Parasti drīz pēc starta raķete sāk rotāciju un drīz vien jau lido paralēli Zemes virsmai, jonosfērā radot V veida triecienviļņus. Falcon 9 savukārt varēja pacelties faktiski vertikāli, jo tās kravas svars bija vien 475 kilogrami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu