SpaceX saņem atļauju nodrošināt interneta sakarus ar tūkstošiem nelielu satelītu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"SpaceX" dibinātājs Īlons Masks.
"SpaceX" dibinātājs Īlons Masks. Foto: JOE SKIPPER / REUTERS

ASV Federālā Komunikāciju komisija (FCC) pieņēmusi SpaceX iesniegumu un apstiprinājusi kompānijas ieceri visā pasaulē nodrošināt interneta sakarus, izmantojot vairākus tūkstošus satelītu.

FCC interneta vietnē izvietotajā paziņojumā teikts, ka SpaceX ir dota atļauja Zemes orbītā izvietot 4425 neliela izmēra lidaparātus, pie tam vismaz pusi no tiem kompānijai ir pienākums palaist kosmosā līdz 2024.gada 29.martam. Pārējos satelītus SpaceX kosmosā jānogādā līdz 2027.gada 29.martam, ziņo Newsru.com.

Kā norāda FCC, atļauja izveidot šāda veida satelītu grupējumu izsniegta pirmo reizi. Tiesa gan, iepriekš atļaujas darboties ASV tirgū, nodrošinot satelītsakarus, pēdējā gada laikā saņēmušas arī kompānijas OneWeb, Space Norway un Telesat.

Uzņēmēja Īlona Maska (Elon Musk) dibinātā kompānija SpaceX par plāniem nodrošināt interneta sakarus globālā mērogā, izmantojot nelielu satelītu floti, pirmo reizi vēstīja 2014.gadā. Nedaudz vairāk informācijas Masks atklāja 2016.gada nogalē, kad kļuva zināms, ka projekts Starlink vienos 4425 satelītus 1150 līdz 1325 kilometru augstumā.

Vēlāk paredzēts palaist vēl 7518 satelītus, kas atradīsies zem Starptautiskās Kosmosa stacijas orbītas 335 - 346 kilometru augstumā, tiesa gan šai iecerei FCC labvēlība vēl nav saņemta.

Var piebilst, ka pirmos divus Starlink satelītus SpaceX kosmosā nogādāja 2018.gada 22.februārī. Ar tiem tiks izmēģināts jauns antenu režģis, kā arī sistēmas satelītu savstarpējai komunikācijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu