«Apple» dibinātājs Vozņaks slēdz savu «Facebook» kontu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Anton Novoderezhkin/TASS/Scanpix

Viens no ASV tehnoloģiju firmas «Apple» dibinātājiem Stīvs Vozņaks ir paziņojis par sava konta slēgšanu sociālajā tīklā «Facebook», izdarot to laikā, kad uzņēmums «Facebook» mēģina tikt galā ar ļaunāko privātuma krīzi savā vēsturē.

Vozņaks e-pasta vēstulē izdevumam «USA Today» pavēstīja, ka «Facebook» gūst daudz reklāmas ienākumu no lietotāju profilu detaļām. «Visa peļņa balstās uz lietotāju informāciju, bet lietotāji nesaņem neko no šīs peļņas,» rakstīja Vozņaks.

«»Apple» pelna naudu ar labiem produktiem, nevis ar jums,» paziņoja Vozņaks.

Vozņaks pirmdienas vakarā Filadelfijā sniegtā intervijā ziņu aģentūrai «Associated Press» (AP) sacīja, ka jau kādu laiku bija domājis par sava «Facebook» konta dzēšanu, bet izdarījis to pēc tam, kad vairāki viņa uzticami draugi pagājušonedēļ izdzēsa savus kontus šajā sociālajā tīklā.

«[Ir] liela liekulība neievērot manu privātumu, kad [uzņēmuma «Facebook» vadītājs Marks] Cukerbergs uzpērk visus namus ap savējo un visus zemesgabalus ap savējo Havaju salās pats sava privātuma dēļ,» teica Vozņaks. «Viņš zina tā vērtību, bet viņam nerūp manējais.»

87 miljonu «Facebook» lietotāju datus bez viņu atļaujas var būt izmantojis Lielbritānijas politisko konsultāciju uzņēmums «Cambridge Analytica», kuru bija nolīgusi Donalda Trampa ASV prezidenta vēlēšanu kampaņa.

Kalifornijas štata Menlopārkas pilsētā bāzētais uzņēmums «Facebook» pēc šī skandāla ir paziņojis par tehniskām izmaiņām privātuma problēmu risināšanai.

Cukerbergs ir atvainojies, un uzņēmuma otra augstākā amatpersona Šerila Sandberga ir paudusi nožēlu par to, ka kompānija pievīlusi tik daudz cilvēku.

Cukerbergs otrdien un trešdien ASV Kongresā liecinās par sava uzņēmuma datu privātuma skandālu un to, kā šim uzņēmam neizdevās izsargāties no citiem tā pakalpojumu ļaunprātīgas izmantošanas gadījumiem.

Vozņaks sacīja, ka netic tam, ka «Facebook» pašreizējā sistēmā spētu atrisināt savas privātuma problēmas. Viņš arī uzskata, ka «Facebook» vēl «desmitiem gadu» nemainīs savu politiku.

Vozņaks paziņoja, ka Kalifornijas štata Kupertino pilsētā bāzētajai «Apple Inc.» ir sistēma un politika, kas daudzos gadījumos ļauj cilvēkiem izvēlēties, vai dalīties ar zināmiem datiem vai nē. Viņš sacīja, ka neparedz to, ka «Apple» kādreiz neļautu pirkt vai lejuplādēt «Facebook» lietotni saviem viedtālruņiem, tomēr viņš nepieņem lēmumus savas kompānijas vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu