Komentārs: IPv6 nav tiešas saistības ar 5G paaudzes mobilo sakaru tehnoloģijām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

IPv6 ir interneta protokola jaunākā versija, kas parādījās 2004. gadā, lai risinātu adrešu trūkuma un citas problēmas iepriekšējā protokola versijā. Eiropā pakalpojumu sniedzēji IPv6 aktīvāk sāka izmantot pēc 2011. gada, piemēram, «Tele2» IPv6 adreses saviem klientiem Latvijā piedāvā jau vairākus gadus. Šim jaunākajam interneta protokolam nav tiešas saistības ar gaidāmo 5G standartu – standarts nepieprasīs IPv6 kā obligātu nosacījumu.

«IPv4 ir iepriekšējās paaudzes, līdz ar to šobrīd visplašāk lietotais, IP adresācijas standarts pasaulē, kas izmanto 32 bitu garas adreses. Būtiski, ka ierīces, kurām ir piešķirta tikai IPv6 adrese, nevar tiešā veidā sazināties ar ierīcēm ar IPv4 adresi un otrādi. Lai tās varētu pilnvērtīgi darboties, paralēli jaunākās paaudzes interneta protokola adresei, ierīcei nepieciešama arī iepriekšējās paaudzes (IPv4) adrese vai ir jānodrošina IP adrešu translācija pakalpojumu sniedzēju iekārtās. Pāreja uz IPv6 nākotnē ir neizbēgama, bet Latvijā IPv4 -> IPv6 migrācijas process notiek pakāpeniski. Ņemot vērā, ka lielāka daļa pieslēgto internetam iekārtu izmanto IPv4 adreses, lielākoties IPv6 paliek neizmantots. 5G mobilo sakaru tehnoloģija šobrīd ir izstrādes noslēguma fāzē, taču to atbalstošās ierīces pilnībā darbosies arī ar IPv4 adresēm, nepieprasot obligāti pāriet uz IPv6 128 bitu garo adresi. Tajā pašā laikā, gribu uzsvērt, ka pāreja uz IPv6 viennozīmīgi turpināsies - 5G nodrošinās lielākus datu pārraides ātrumus un iespēju pieslēgt internetam ārvien jaunus iekārtu tipus, kas, savukārt, paātrinās pārēju uz IPv6, jo ar katru gadu pieejamu IPv4 adrešu skaits mazināsies, bet «native» IPv6 ierīču apjoms palielināsies» skaidro Eduards Tutarašvili, Cisco vadītājs Baltijas valstīs.

Eksperti arī vērš uzmanību uz to, ka vairums Latvijas portālu un vietņu darbojas ar IPv4, un nevar tiešā veidā sakontaktēties ar IPv6 jaunāko interneta protokolu. Līdz ar to šobrīd Latvijas teritorijā IPv6 pielietojums nebūtu kritiski nepieciešams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu