Atkritumi jāsavāc ne tikai dabā, bet arī datorā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire/Scanpix

Saistībā ar aizvadītajā sestdienā notikušo Lielo talku Latvijas IT kompānijas Squalio datordrošības speciālisti aicina iedzīvotājus parūpēties ne tikai par apkārtējās vides tīrību, bet arī par kārtību digitālajā vidē.

Ir vairāki iemesli, kas palēnina datora veiktspēju un līdz ar to arī mazina darba produktivitāti. Kā izplatītus lēnas datortehnikas blakusefektus var minēt paaugstinātu stresa līmeni un pēkšņus dusmu uzplūdus. Squalio aicina pēc Lielās talkas veltīt laiku arī digitālās vides sakopšanai.

Iztīriet datora cietā diska saturu

Datora cietais disks uzglabā lielu daudzumu datu. Jo pilnāks tas ir, jo datorprogrammām ir nepieciešams vairāk laika un sistēmas resursu, lai atrastu tām nepieciešamos datus.

Windows 10 operētājsistēma piedāvā opciju Disk Clean-up, kas identificēs nenozīmīgus datus un piedāvās tos dzēst. Ja vēlaties apskatīt operētājsistēmas izvēlētos datus dzēšanai, jānospiež tikai View files.

Izdzēsiet lieko programmatūru

Kad cietais disks ir atbrīvots no liekiem video un datu dublikātiem, pagaidu failiem (Temporary files) un citu informāciju, ir laiks pārskatīt uzstādīto programmu sarakstu. Ja izmantojat kādu straumēšanas rīku, piemēram, Spotify, tad diez vai radīsies nepieciešamība pēc audio failu atskaņošanas programmas. Pēc līdzīga principa pārskatiet sarakstu, kuru atradīsiet Add or remove programs.

Defragmentējiet cieto disku

Nākamais solis ceļā uz ātrāku datoru ir veikt cietā diska defragmentāciju. Šī procedūra sakārto failus tā, lai tie būtu secīgi un dati no vienas programmas atrastos blakus cits citam. Rezultātā tiek samazināts datu meklēšanas un ielādes laiks konkrētai programmai.

Ja datoram ir Solid State Drive (SSD) tipa disks, tad šī opcija ir lieka. Dati šādos diskos tiek glabāti pēc pilnīgi citas tehnoloģijas, nevis ar rotējošu disku un kustīgu lasošo galviņu palīdzību.

No interneta ir iespējams lejupielādēt vairākus diska defragmentēšanas rīkus, taču, ja esat starp 88% Windows lietotāju pasaulē un izmantojat jaunāko Windows 10 versiju, tad atliek vienīgi ierakstīt meklētājā «De» un izvēlēties opciju Defragment and Optimise Drives.

Atslēdziet Start-up programmas

Ieslēdzot datoru, tiek ielādēta ne tikai operētājsistēma, bet arī vairākas citas programmas, piemēram, antivīruss, Skype, Microsoft OneDrive u.c. Programmu skaits šajā sarakstā noteiks datora ielādes ātrumu. Zelta likums diktē, ka šajā sarakstā vienmēr ir jābūt antivīrusa programmai, kas gādā par datora un datu drošību.

Lai apskatītu pilnu programmu sarakstu, Windows 10 meklētājā ierakstiet Task Manager, atveriet to un izvēlieties cilni Start-up.

Savediet kārtībā savu interneta pārlūku

Neatkarīgi no tā, kuru interneta pārlūku lietojat, ar laiku tie kļūst lēni. Lai sērfošana internetā būtu ērtāka, iesakām regulāri iztīrīt kešatmiņu, kurā uzkrājas iepriekš apmeklētu mājaslapu, skatīto attēlu un citu failu kopijas. Mērķis ir cēls – ātrāka mājaslapu ielāde un tīkla datplūsmas samazināšana. Taču nereti tur sakrājas pārāk liels informācijas apjoms, kas aizņem vietu datora diskā, kā arī var neuzrādīt jaunāko mājaslapas versiju.

Ja izmantojat pasaules populārāko interneta pārlūkprogrammu Google Chrome, tad noklikšķiniet uz trim mazajiem punktiņiem pārlūka labajā augšējā stūrī, nospiediet More tools un izvēlieties Clear browsing data, pārliecinieties, ka ir atķeksēts Cached images and files, un nospiediet Clear data.

Pārskatiet uzstādīto spraudņu (plug-in) un paplašinājumu (extensions) daudzumu pārlūkā. Iespējams, ka daži no tiem ir zaudējuši aktualitāti un lieki patērē datorsistēmas resursus.

Atjaunojiet savu programmatūru

Kad viss liekais ir izdzēsts un sakārtots, atliek vienīgi uzstādīt jaunākos programmatūras atjauninājumus, drošības ielāpus un draiverus. Nereti ražotājs šādā veidā uzlabo ne tikai programmatūras, bet arī datortehnikas veiktspēju, nemaz nerunājot par dažādu ievainojamību novēršanu.

«Ne mazāk būtiski ir pievērst uzmanību programmatūras dzīves ciklam jeb brīdim, kurā ražotājs pārtrauc izstrādāt jaunus drošības ielāpus. Ja izmantojat, piemēram, vecu Microsoft Windows operētājsistēmu, tad principā dators un informācija tanī ir pakļauta ievainojamībām, kuras atklātas pēc pēdējā drošības ielāpa,» brīdina uzņēmuma Squalio IT direktors Ivars Miezis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu