IBM ierosina iniciatīvu Call for Code, lai mazinātu dabas katastrofu sekas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

IBM un partneri laiduši klajā globālo iniciatīvu Call for Code, kas ir lielākais un visambiciozākais projekts jaunuzņēmumu, akadēmisko un korporatīvo lietojumprogrammu izstrādātāju apvienošanai, lai risinātu vienu no mūsdienu aktuālākajiem jautājumiem, – dabas katastrofu novēršana, reaģēšana uz tām un atgūšanās no dabas katastrofām.

Savā ievadrunā konferencē VivaTech, Parīzē, IBM priekšsēdētāja, prezidente un vadītāja Džinija Rometi (Ginni Rometty) aicināja tehnoloģiju nozari palīdzēt veidot labāku nākotni, nodrošinot piecu gadu periodā IBM tehnoloģijas un 30 miljonus USD globālās iniciatīvas Call for Code ietvaros. Iniciatīvas mērķis ir apvienot izstrādātājus pasaulē un izmantot datus un MI, blokķēdes, mākoņa un lietu interneta (IoT) tehnoloģijas sociālo problēmu risināšanai.

«Mēs uzņēmumā IBM izmantojam tādu tehnoloģiju kā MI, blokķēde, IoT un mākonis sniegtās priekšrocības, lai īstenotu vienu no lielākajām iespējam un risinātu vienu no lielākajām problēmām biznesā,» stāstīja IBM vecākais speciālists digitālajā jomā Bobs Lords (Bob Lord). «Tagad, ieviešot iniciatīvu Call for Code, mēs aicinām visus izstrādātājus pievienoties mums un izmantot šīs pašas progresīvās tehnoloģijas, lai palīdzētu cilvēkiem, viņu kopienām un sabiedrībai.»

Ar iniciatīvas Call for Code starpniecību uzņēmums IBM un Deivids Klārks (David Clark) apvieno spēkus ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Augstā cilvēktiesību komisāra biroju un izmanto tā uz cilvēktiesībām balstīto pieeju humanitārajam darbam, kura mērķis ir nodrošināt skarto sabiedrības grupu iesaistīšanos, lai sagatavotos dabas katastrofām, reaģētu uz tām, kā arī atgūtos no tām, un vērst uzmanību uz visatstumtākajām un visnelabvēlīgākajos apstākļos esošajām kopienām.

«Tehnoloģijām var būt varens spēks cilvēktiesību ievērošanas veicināšanā un vienlīdzīgākas sabiedrības veidošanā. Iniciatīva Call for Code sniedz lielisku iespēju izpētīt, kā tehnoloģija var būt nozīmīga, lai apmierinātu visneaizsargātāko iedzīvotāju un cilvēku, kuru cilvēktiesības var tikt pārkāptas šajā humanitārās krīzes situācijā, vajadzības,» sacīja Lorāns Sovērs, (Laurent Sauveur) ANO Augstā cilvēktiesību komisāra biroja vadītājs ārējo attiecību jautājumos.

Iniciatīva Call for Code iekļauj arī Amerikas Sarkanā Krusta vēlmi vērst uzmanību uz jauniem veidiem, kā sniegt atbalstu katastrofu upuriem, – tas ir īpaši svarīgi, jo 2017. gads ir atzīts par vienu no sliktākajiem saistībā ar katastrofāliem notikumiem, tostarp ugunsgrēkiem, plūdiem, zemestrīcēm un vētrām.

«Reaģēšana uz plaša mēroga nacionālām un starptautiskām katastrofām ir komandas darbs, un mēs priecājamies izmantot tehnoloģiju nozares iemaņas un atziņas globālu problēmu risināšanai,» norādīja Amerikas Sarkanā Krusta Katastrofu cikla pakalpojumu nodaļas viceprezidents Breds Kīzermens (Brad Kieserman). «Šāda veida partnerības un tehnoloģijas ļauj īstenot gudrākus un ātrākus reaģēšanas pasākumus, kas ir būtiski, lai ātrāk un efektīvāk sniegtu palīdzību tiem, kuriem tā ir nepieciešama.»

Iniciatīva Call for Code aicina izstrādātājus radīt jaunas lietotnes, lai palīdzētu kopienām un cilvēkiem labāk sagatavoties dabas katastrofām. Piemēram, izstrādātāji varētu izveidot lietotni, kurā tiek izmantoti dati par laikapstākļiem un piegādes ķēdi, lai brīdinātu aptiekas palielināt zāļu, ūdens pudeļu un citu priekšmetu piegādi, pamatojoties uz prognozētajiem ar laikapstākļiem saistītajiem traucējumiem. Tāpat tā varētu būt lietotne, kurā tiek prognozēts, kad un kur katastrofai būs vispostošākais spēks, lai laikus varētu attiecīgi nosūtīt atbilstošu ārkārtas palīdzības darbinieku skaitu un nodrošināt ārstēšanu visiem, kam tā ir nepieciešama.

IBM ieguldījums 30 miljonu USD apmērā piecu gadu periodam finansēs piekļuvi izstrādātāju rīkiem, tehnoloģijām, bezmaksas kodiem un mācībām ar ekspertiem. Uzvaru guvusī komanda saņems finansiālu apbalvojumu, bet visdrīzāk vēl lielāka balva būs tai pieejamais ilgtermiņa atbalsts, kas ļaus pārvērst ideju no prototipa reāli lietojamā izstrādājumā. Tas iekļauj arī nepārtrauktu izstrādātāju atbalstu, ko nodrošina IBM partnerība ar organizāciju Linux Foundation.

«Uzvarējušajiem pieteikumu iesniedzējiem ir nepieciešama spēcīga ekosistēma, lai nodrošinātu viņu izaugsmi un viņu izstrādājumu izplatīšanu pasaulē vēl ilgu laiku pēc konkursa beigām. Šajā jomā ar lepnumu iesaistās organizācija Linux Foundation, kas palīdz nodrošināt atvērtā avota projektiem nepieciešamos rīkus, lai paātrinātu šo risinājumu pārņemšanu,» teica Linux Foundation izpilddirektors Džims Zemlins (Jim Zemlin).

Papildus sniegtajam izstrādes atbalstam uzvarējusī komanda var pievienoties kādai no IBM Corporate Service Corps (CSC) komandām, lai izmantotu savu ideju attiecībā uz kopienu, kurai tā ir nepieciešama. IBM CSC komandas ir daudznozaru IBM speciālisti, kuri pavada četras līdz sešas nedēļas nepietiekami apkalpotās kopienās visā pasaulē, lai izmantotu tehnoloģijas vietējo problēmu risināšanai un vietējo iespēju radīšanai.

Globālā iniciatīva Call for Code

Uzņēmums IBM ir pazīstamā labdarības iniciatīvu veidošanas līdera Deivida Klārka radītās globālās iniciatīvas Call for Code līdzveidotājs. Deivids Klārks ir sadarbojies ar leģendārām personām un humanitārajām organizācijām, piemēram, ar Nelsonu Mandelu, Muhamedu Ali, Prinsu, Apvienoto Nāciju Organizāciju, globālo kustību Amnesty International un organizāciju Anne Frank Center.

«Globālā iniciatīva Call for Code tika izveidota, lai pilnībā apzinātu izstrādātāju potenciālu, jo viņiem ir izšķiroša loma tādu jauninājumu virzīšanā, kas var pārveidot dzīvi un glābt dzīvības. Kad šie pārmaiņu veicinātāji gūst iedvesmu izmantot savas unikālās prasmes, lai sniegtu palīdzību cilvēkiem, kuriem tā ir nepieciešama, viņi patiešām palīdz,» stāsta organizācijas David Clark Cause dibinātājs Deivids Klārks. Nebūtu iespējams atrast šai svarīgajai globālajai iniciatīvai vēl nozīmīgāku izveides partneri kā IBM un es jūtos privileģēts un pagodināts, ka viņi atsaucās uz šo aicinājumu.»

GRAMMY balvu ieguvusī dziedātāja un cilvēktiesību aizstāve Endra Deja (Andra Day), kuras 2015. gada pasaules hīts Rise Up drīz vien kļuva par to cilvēku balsi, kuriem nav izteikšanās iespēju, vada slavenību apvienību, kas atbalsta globālo iniciatīvu Call for Code.

«Es apbrīnoju iniciatīvas Call for Code misiju un tās mērķi radīt uz tehnoloģijām balstītus risinājumus, lai sniegtu palīdzību cilvēkiem, kuriem tā ir nepieciešama,» norādīja A. Deja, kuras labdarības mērķi saskan ar nenovērtējamo ANO Augstā cilvēktiesību komisāra biroja un Amerikas Sarkanā Krusta darbu, jo iniciatīvas Call for Code sākotnējais mērķis ir veicināt sagatavošanos dabas katastrofām un palīdzēt novērst to sekas.

Lai veicinātu informētību un interesi par Call for Code, IBM koordinē interaktīvus izglītojošus pasākumus, hakatonus (izstrādātāju forumus) un nodrošina atbalstu izstrādātāju kopienām vairāk nekā 50 pilsētās visā pasaulē, tostarp Amsterdamā, Bengalūru, Berlīnē, Deli, Dubaijā, Londonā, Ņujorkā, Sanfrancisko, Sanpaulu un Telavivā.

Kā iesaistīties iniciatīvā Call for Code

• Izstrādātāji var jau tagad reģistrēties tīmekļa vietnē Callforcode.org.

• Projektus var iesniegt gan atsevišķas personas, gan komandas ar ne vairāk kā pieciem dalībniekiem no 2018. gada 18. jūnija līdz 31. augustam.

• Septembrī tiks izvēlēti trīsdesmit pusfinālisti. Uzvarējušo risinājumu no trīs finālistu vidus izvēlēsies prominenta žūrija, kurā būs daži no visleģendārākajiem tehnoloģiju speciālistiem pasaulē.

• Uzvarētājs tiks paziņots 2018. gada oktobrī tiešstraumes koncertā un apbalvošanas ceremonijā, ko koordinēs organizācija David Clark Cause.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu