Jaunajā "Ilustrētā Latvijas Zinātne" lasiet! (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

“Populārzinātniskās bibliotēkas” jaunajā izdevumā "Ilustrētā Latvijas Zinātne" lasiet par tamborējumiem, kas skaidro neeiklīda ģeometriju, Latvijas satelītu “Venta-1”, nākotnes enerģijas iespējām, kā arī daudz ko citu!

Mūsējie dodas ekspedīcijās uz Peru, Indonēziju un Komi

Vulkānu izvirdumos apraktas senas pilsētas, jaunas eksotisku dzīvnieku sugas, aizvēsturisku dzīvnieku pārakmeņojumi... Uzņēmīgi pētnieki, kas dodas tālos ceļojumos, lai to atklātu, šķiet sastopami tikai piedzīvojumu romānos. Tomēr viņi dzīvo tepat Latvijā, mūsu vidū. Par Latvijas 21. gadsimta kolumbu piedzīvojumiem un atklājumiem tālās zemēs lasiet Egīla Zirņa rakstā! 

Ūdeņraža komanda bruģē ceļu nākotnes enerģijai

Par ūdeņradi kā enerģijas avotu savulaik fantazēja jau Žils Verns. Latvijas zinātnieku komanda LU Cietvielu fizikas institūtā apņēmīgi cenšas īstenot rakstnieka sapni, pētot jaunas ūdeņraža iegūšanas, uzkrāšanas un transporta metodes. Varbūt jau pēc dažiem gadu desmitiem mēs brauksim ūdeņraža kurināmā elementu darbinātos automobiļos, kuriem degvielu būs saražojušas baktērijas vai aļģes. Jāņa Klepera un Ilgoņa Vilka veidotais materiāls piedāvā iepazīties ar šiem nākotnes tehnoloģiju entuziastiem. 

Latvijas zinātnes un tehnoloģiju ziņas

No viduslaiku rīdzinieku ēdienkartes noskaidrošanas līdz jaunas paaudzes lidaparātu spārna konstrukcijām  – tik plaša ir Latvijas zinātnieku veikto pētījumu amplitūda. Ziņās lasi, kā efektīvi pārstrādāt notekūdeņu dūņas, kāpēc zoologi priecājas par nesen atrastu purva bruņurupuci, vai latvieši savas psiholoģiskās problēmas sākuši risināt ar antidepresantiem, kādēļ zēni nevēlas mācīties un citus jaunumus. 

Mildronāta pēctecis palīdz sirdij 40 reižu efektīvāk

Kā labāk palīdzēt pagurušai sirdij – to paskubinot, piebremzējot, atslogojot vai pabarojot? Latvijas Organiskās sintēzes institūta ķīmiķi jau pirms 30 gadiem izvēlējās ceturto iespēju, radot vienu no mūsu starptautiski pazīstamākajiem medikamentiem – mildronātu. Tagad viņi atklājuši 40 reižu jaudīgāku zāļu vielu, kas nākotnē varētu uzlabot cilvēku veselībus. Ilgonis Vilks un “Ilustrētā Zinātne” ielūkojas Latvijas ķīmiķu un farmakologu ikdienas darbā un pētniecības metodēs. 

Ar tamborējumiem skaidro neeiklīda ģeometriju

Hiperboliskā ģeometrija šķita tik abstrakta matemātikas nozare, ka to izprast spēja tikai speciālisti. Matemātiķe Daina Taimiņa mainīja šo priekšstatu, ņemot rokās tamboradatu un dzijas kamolu. Viņas veidotie hiperboliskie objekti, kas atgādina dzīvās dabas formas, tagad kļuvuši ne vien par uzskates līdzekli studentiem, bet arī par mākslas izstāžu eksponātiem. Par talantīgās latviešu zinātnieces un rokdarbnieces veikumu – Ilzes Grīnumas un Venta Zvaigznes sagatavotajā rakstā. 

Latvijas satelīts “Venta-1” gatavojas startam

Jau šā gada beigās ap Zemi varētu riņķot Latvijas pirmais mākslīgais pavadonis “Venta-1”. Projektā sadarbojas Ventspils augstskola, Ventspils Augsto tehnoloģiju parks un Brēmenes Tehniskā universitāte. Pavadonis klēpjdatora lielumā pacels orbītā divus automātiskās identifikācijas sistēmas uztvērējus, ar kuriem izmēģinās jaunas metodes, kā uzlabot okeānā peldošo kuģu savstarpējo saziņu. Ja Latvijas pirmajam solim kosmosā sekos nākamie, reiz mums varētu būt arī savs astronauts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu