Superkarstā planēta ar asti jeb komētplanēta (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://hubblesite.org

Kamēr vieni strīdās par to, kas ir un kas nav planēta, astronomi, izmantojot Habla teleskopa COS kameru, ir apstiprinājuši, ka eksistē pavisam neparasts objekts - "komētplanēta".

Milzu planēta HD 209458b, kura ir līdzīga Jupiteram, riņķo tik cieši klāt zvaigznei, ka tās uzkarsētā atmosfēra aizplūst kosmosā. Šo matēriju pūš prom zvaigznes vējš, radot līdzību ar komētas asti.

"Jau kopš 2003. gada zinātnieki teoretizē, ka zudusī matērija tiek pūsta prom astes veidā. Ir pat veikti aprēķini, lai noskaidrotu, kāda varētu izskatīties šī aste,"

stāsta astronoms Džefrijs Linskijs no Kolorādo universitātes.

"Mēs uzskatām, ka ir izdevies iegūt vislabākos pierādījumus šai teorijai. Mēs esam izmērījuši ātrumu gāzei, kura lido prom no planētas, arī Zemes virzienā. Visticamākais izskaidrojums ir, ka mēs esam izmērījuši astes materiāla ātrumu."

HD 209458b, kura atrodas aptuveni 153 gaismas gadu attālumā no Zemes, masa ir nedaudz mazāka par Jupitera masu. Planēta riņķo ap zvaigzni aptuveni 100 reizes tuvāk nekā Jupiters ap Sauli. Vienu orbītu tā veic 3,5 dienās. Salīdzinājumam der atcerēties Saulei tuvāko planētu Merkuru, kura viena orbīta ilgst 88 dienas. HD 209458b ir viena no visbiežāk pētītajām citplanētām. Planēta tika atklāta, izmantojot tranzīta metodi.

Linskijs un viņa vadītā grupa izmantoja Habla teleskopa COS spektrogrāfu, lai pētītu planētas atmosfēru tranzīta laikā. Tādejādi iespējams izpētīt atmosfēras uzbūvi un ķīmisko sastāvu. Planētas karstās atmosfēras sastāvā tika atklāts ogleklis un silīcijs. Tas norāda, ka zvaigzne uzkarsē visu atmosfēru, uzjundot uz augšu smagākos elementus, kas aizplūst kosmosā.

Izrādījās, ka matērija, kas pamet planētu, nepārvietojas ar vienu un to pašu ātrumu.

"Mēs atklājām plūsmu, kas pārvietojas lielā ātrumā, daļa šīs gāzes plūst Zemes virzienā ar ātrumu 35 500 km/h. Šī milzīgā plūsma visticamāk ir gāze, kuru astes formā izstiepj no zvaigznes nākošais vējš,"

skaidro Linskijs.

Lai arī šo ekstrēmo citplanētu zvaigzne ir uzkarsējusi līdz aptuveni 1000oC, tā netiks iznīcināta tik drīz. Vajadzēs triljoniem gadu, lai HD 209458b iztvaikotu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu