Dzimumvairošanās kosmosā neesot iespējama (55)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Dzimumvairošanās izplatījumā, visdrīzāk, nav iespējama kosmiskās radiācijas dēļ, uzskata NASA zinātnieki.

Ja netiks izstrādāts kāds efektīvs kosmosa kuģu aizsargpārklājums, jaudīgās protonu daļiņas ikvienu kosmosā ieņemtu sieviešu dzimuma embriju padarītu neauglīgu, noskaidrojuši ASV kosmosa aģentūras Eimsa pētījumu centra zinātnieki.

Radiācija negatīvi ietekmētu arī vīriešu auglību, samazinot aktīvo spermatozoīdu skaitu.

Lai sasniegtu attālās planētas, cilvēkiem līdz tām nāktos lidot gadu desmitiem, gadsimtiem vai pat ilgāk, līdz ar to kosmiskā misija citu planētu iepazīšanai vai kolonizācijai būtu vairāku paaudžu darbs.

Tomēr pašreizējā kosmosa kuģu aizsargpārklājumu tehnoloģija cilvēkus nepietiekami aizsargā no kosmiskās radiācijas.

"Pašreizējās aizsardzības iespējas, visdrīzāk, izslēgtu grūtniecības iespējamību uz Marsa," norādīja Eimsa pētījumu centra radiācijas biofizikas doktors Tore Straume.

Īpaši uzņēmīga pret kosmosa radiāciju ir dezoksiribonukleīnskābe (DNS), kas ir dzīvo organismu ģenētiskās informācijas glabātāja.

Eksperimenti ar dzīvniekiem parādījuši, ka jonizējošais starojums sieviešu dzimtas embrijos otrā vai trešā grūtniecības trimestra laikā iznīcina olšūnas.

"[Ilggadējas kosmosa misijas laikā] būtu svarīgi grūtniecības laikā aizsargāt šīs šūnas (olšūnas), lai nodrošinātos, ka sievietes nekļūst sterilas. Tādā veidā būtu iespējams turpināt koloniju," skaidroja Straume, kura pētījuma rezultāti publicēti žurnālā "Journal of Cosmology".

NASA ir stingrs uzvedības kodekss attiecībā seksuālajām attiecībām, norādot, ka astronautu starpā vienmēr jāvalda "uzticības pilnām attiecībām" un jāsaglabā augsti "profesionālie standarti".

Iepriekš astronautu iespējamu dzimumattiecību jautājumu daudzkārt apspriedušas kosmosa aģentūru komisijas, galu galā nolemjot, ka tas nav atļaujams, jo neviens nezina, kādas sekas tas radītu bērnam, kas varētu piedzimt.

Tādēļ kosmosā nekad neviens nav nodarbojies ar seksu ne eksperimentālā, ne privātā nolūkā, neraugoties uz baumām par pretējo.

Kā iepriekš žurnālistiem stāstīja krievu kosmonauts Talgats Musabajevs, piespiedu atturības iemesli jauktajās apkalpēs ir dažādi: "Mums [šauro telpu un uzstādīto kameru dēļ] nav iespēju, bet amerikāņi ir ļoti disciplinēti."

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu