Čehijā atrasts senākais zināmais homoseksuālais cilvēks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/amanderson2

Arheologi zem 5000 gadus senām drupām atraduši pasaulē pirmo zināmo homoseksuālo seno cilvēku, vēsta laikraksts "Daily Telegraph".

Vīrieša mirstīgās atliekas, kas varētu būt no laika posma starp 2900. un 2500. gadu pirms mūsu ēras, tika atrastas apbedītas veidā, kā parasti eneolīta jeb Vara laikmetā auklas keramikas kultūrā apglabāja sievietes.

Skelets, kurš tika atrasts Čehijas galvaspilsētas Prāgas priekšpilsētā, kapavietā bija novietots ar galvu uz austrumiem ar līdzās novietotām krūkām. Līdz šim kas tāds ir redzēts tikai kapos, kur apbedītas sievietes.

"No vēstures un etnoloģijas mēs zinām, ka šā perioda cilvēki bēru rituālu uztvēra ļoti nopietni, tādēļ ir gandrīz neiespējami, ka šis novietojums bija kļūda," sacīja vadošā arheoloģe Kamila Remišova Vešinova. "Daudz ticamāk, ka tas bija vīrietis ar atšķirīgu seksuālo orientāciju - homoseksuālis vai transseksuālis."

Atbilstoši auklas keramikas kultūras tradīcijām, vīriešus parasti apbedījot novietoja uz labā sāna ar galvu uz rietumiem, savukārt sievietes noguldīja uz kreisā sāna ar galvu uz austrumiem. Abu dzimumu pārstāvji tika nolikti embrija pozā.

Vīrieši tika apbedīti kopā ar ieročiem, āmuriem un krama nažiem un vairākām porcijām ēdiena un dzēriena. Taču sievietes guldīja apbedījuma vietā kopā ar zobu kaklarotām, mājdzīvniekiem, vara auskariem, kā arī krūkām un olas formas podiem, kas tika novietoti pie viņu kājām.

"Tas, ko mēs redzam šeit, neatbilst tradicionālajām auklas keramikas kultūras normām. Mēs uzskatām, ka tas ir viens no agrākajiem gadījumiem Čehijā, kas varētu tikt aprakstīts kā transseksuāļa vai "trešā dzimuma" kapavieta," otrdien notikušajā preses konferencē pavēstīja arheoloģe Kateržina Semrādova.

Iepriekš arheologi ir atraduši kapavietu no mezolīta laikmeta, kurā karotāja sieviete apbedīta kā vīrietis. Arī Sibīrijas šamaņi tika apglabāti šādā veidā, taču līdzi kapā guldot bagātīgākus bēru piederumus, lai tie atbilstu viņu augstajam stāvoklim sabiedrībā.

"Taču šis pēdējais atklājums neatbilst nevienam no šiem gadījumiem, liekot mums uzskatīt, ka vīrietis, iespējams, bijis homoseksuālis vai transseksuālis," sacīja Semrādova.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu