Saule "aprij" komētu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

NASA savā Flickr vietnē ir ievietojusi video, kurā redzama komētas sadursme ar Sauli un tai sekojošs zvaigznes uzliesmojums.

NASA lidaparāts SOHO, kas nepārtraukti veic Saules un heliosfēras novērošanu, fiksējis komētas sadursmi ar mūsu sistēmas centrālo objektu, kam seko apjomīgs koronālās masas izvirdums.

Varētu šķist, ka daļiņu izvirdumu izraisījusi tieši komēta, kura pēc ietriekšanās Saulē vairs nav redzēta, tomēr NASA zinātnieki norāda, ka nav tieša pierādījuma, ka Saules masas izvirdumus izraisa debesu ķermeņu ietriekšanās tajā un arī šajā gadījumā uzplaiksnījums notiekot, vēl pirms komēta ir pietuvojusies pietiekami tuvu, lai mijiedarbotos ar Saules spēcīgo magnētisko lauku.

Var atzīmēt, ka zemāk pievienotajā video Saules diska robežas iezīmē baltais riņķis, savukārt sarkanais disks izmantots, lai labāk saskatītu aktivitātes zvaigznes koronā.

NASA uzskata, ka bojā gājusī komēta pieder Kroicu komētu ģimenei, kas izveidojusies pēc vienas gigantiskas komētas sadalīšanās pirms vairākiem gadsimtiem.

Konkrētā sadursme ar Sauli notikusi 11. maijā, taču jāatzīmē, ka šāda veida kosmiskie notikumi ir visai bieži un ne vienmēr izraisa koronālās masas izvirdumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu