Atlantis atvadījies no Starptautiskās kosmosa stacijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV daudzkārt izmantojamais kosmosa kuģis "Atlantis" otrdien atslēdzās no Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS), noslēdzot pēdējo vizīti orbitējošajā stacijā.

Kosmosa kuģa un stacijas apkalpes pirmdien atvadījās emocionālā gaisotnē, bet agrā otrdienas rītā "Atlantis" pēdējo reizi atslēdzās no stacijas.

"Atlantis" savā pēdējā lidojumā stacijā nogādāja 3600 kilogramus kravas, kā arī eksperimentālu degvielas uzpildes sistēmu, bet atpakaļceļā uz Zemi pārvedīs bojātu sūkņu sistēmu.

Kosmosa kuģa atgriešanās uz Zemi paredzēta ceturtdien.

Līdz ar "Atlantis" misijas noslēgumu būs pielikts punkts ASV daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmai, un visi trīs kuģi kļūs par muzeja eksponātiem.

Turpmākajos gados SKS apkalpos Krievijas raķetes "Sojuz", kurās amerikāņu astronautiem biļete maksās vairāk nekā 50 miljonus ASV dolāru.

Jaunu kosmosa kuģi NASA izstrādā sadarbībā ar privāto korporāciju "United Launch Alliance" (ULA), kas ir "Boeing" un "Lockheed Martin" kopuzņēmums.

Pirmdien noslēgtā NASA un ULA vienošanās paredz, ka korporācija mēģinās savu komerciālo raķeti "Atlas V" pielāgot lidojumiem uz SKS.

"Atlas V" raķetes tiek izmantotas kopš 2002.gada, un pārsvarā tās lieto ASV Aizsardzības departamenta misijās. Raķetes startējušas 26 reizes ar 100% misiju panākumu līmeni.

Sagaidāms, ka jaunie ASV kosmosa kuģi Visumā sāks lidot ap 2015.-2016.gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu