Diētas laikā smadzenes sāk ēst sevi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu zinātnieki noskaidrojuši, ka cilvēkiem, kas ietur diētu, smadzenes ir spiestas sākt "ēst" savas šūnas, turklāt šajā procesā bada sajūta kļūst aizvien izteiktāka.

Alberta Einšteina vārdā nosauktās Ješivas universitātes medicīnas koledžas (Ņujorka, ASV) pētījuma rezultāti rāda, ka, tāpat kā visas citas cilvēka ķermeņa daļas, arī smadzenes savas šūnas izmanto kā pēdējo pieejamo enerģijas avotu, lai pārvarētu badošanās izraisīto uzturvielu trūkumu, vēsta Newsru.com. Procesu, kurā šūnas iekšējās komponentes tiek degradētas, zinātniskā terminoloģijā dēvē par autofāgiju.

Pirms sūta smadzenēm impulsu par bada sajūtu, lai cilvēks ķertos pie problēmas risināšanas ar ēšanas metodes palīdzību, organisms noskaidro asins sastāvu - glikozes, aminoskābju un taukskābju daudzumu. Atkarībā no tā smadzenēm tiek dots impulss un cilvēks rīkojas.

Laboratorijas eksperimenti ar pelēm parādījuši, ka dzīvniekiem, kam liegta iespēja paēst un vienlaikus tiek traucēts arī autofāgijas process, bada sajūta nekļūst spēcīgāka. Ķīmisko izmaiņu smadzenēs dēļ peles piespiedu badošanās laikā kļuvušas vieglākas un tievākas, secināts pētījumā, kas aprakstīts arī izdevumā Cell Metabolism.

Pētījuma vadītājs, Einšteina medicīnas koledžas profesors Radžats Sings uzskata, ka viņa atklājumi ļaus izstrādāt efektīvas notievēšanas metodes - cilvēks varēs vieglāk paciest bada sajūtu un vienlaikus tiks uzturēts enerģētiskais līdzsvars organismā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu