Pētījums: Ekstazī varētu izmantot vēža ārstēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/epSos.de

Britu zinātnieki pēta, vai naktsklubos plaši izplatītās narkotikas MDMA jeb ekstazī var tikt izmantotas asins vēža ārstēšanai, liecina piektdien publiskotais pētījums.

Birmingemas universitātes zinātnieki atklājuši, ka modificētas šīs narkotikas formas spēj 100 reizes efektīvāk iznīcināt vēža šūnas.

Pirms sešiem gadiem zinātnieki atklāja, ka baltie asinsķermenīši reaģē uz zināmām psihotropajām vielām, tostarp svara zaudēšanas tabletēm, "Prozak" tipa antidepresantiem un amfetamīna paveidiem, piemēram, ekstazī.

Kopš tā laika veiktie atklājumi ļāvuši izmantot modificētus ekstazī paveidus izmēģinājumos ar pacientiem, un zinātnieki uzskata, ka tie varētu tikt efektīvi izmantoti leikēmijas, limfomu, mielomu un citu vēža formu ārstēšanā.

"Šis ir satraucošs nākamais solis pretī modificētas MDMA formas izmantošanai, lai palīdzētu cilvēkiem, kuri cieš no asins vēža," paziņoja universitātes Imunoloģijas un infekcijas skolas profesors Džons Gordons.

"Mēs nevēlamies dot cilvēkiem veltas cerības, [bet] šī pētījuma rezultāti satur potenciālu ārstēšanas uzlabojumiem nākamajos gados," viņš piebilda.

Zinātnieku komanda ir atklājusi, ka

ekstazī deva, kas būtu nepieciešama audzēja ārstēšanai, cilvēkam ir fatāla,

tādēļ tiek meklētas MDMA iedarbības lokalizēšanas iespējas.

Pašreiz viņi meklē veidu, kā MDMA molekulas varētu vieglāk iespiesties vēža šūnu sieniņās.

"Izredzes ārstēt asins vēzi ar medikamentiem, kas iegūti no ekstazī, ir patiesi aizraujošs piedāvājums," atzīmēja Leikēmijas un limfomas izpētes labdarības organizācijas ārsts Deivids Grānts.

"Daudzi limfomas tipi joprojām ir grūti ārstējami, un netoksiskas zāles, kas ir gan efektīvas, gan ar maziem blakusefektiem, ir izmisīgi nepieciešamas," viņš piebilda.

Viņa vadītā iestāde daļēji finansēja šo pētījumu, kura atklājumi publicēti žurnālā "Investigational New Drugs".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu