NASA palaiž kosmosa kuģus Mēness iekšienes izpētei

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) sestdien palaidusi 500 miljonus ASV dolāru (250 miljonus latu) vērtos divus bezpilota kosmosa kuģus, kas, analizējot gravitācijas datus, pirmo reizi pētīs Mēness iekšieni, paziņoja NASA.

Kosmosa kuģus sestdien palaida pulksten 9.08 pēc vietējā laika (16.08 pēc Latvijas laika) no kosmodroma Kanaveralas zemesragā Floridas štatā. Plānots, ka uz mēness Mēness kosmosa kuģi nolaidīsies pēc trīs mēnešiem ap gadu miju.

Kosmosa kuģu palaišanas komandai piektdien bija nepieciešams vairāk laika, lai pārbaudītu tehniskos datus pēc degvielas uzpildīšanas raķetē "Delta II", kas pārvieto NASA Gravitācijas atjaunošanas un iekšienes laboratoriju (GRAIL).

Pirmais kuģu palaišanas mēģinājums ceturtdien tika atlikts lielā vēja dēļ. Laika prognozes liecina, ka sestdien laikapstākļi būs labvēlīgāki kuģu palaišanai.

Zinātnieki cer, ka satelīti palīdzēs izprast to, kā ir veidojies Mēness un vai kādreiz ir bijis vēl viens Mēness, kas saplūdis ar to, izveidojot Mēness kalnus.

Mēness un tā izcelsme joprojām ir mīkla zinātniekiem, neskatoties, ka kopš 1959.gada uz Mēnesi devušās 109 misijas un pa Mēness visrmu staigājuši 12 cilvēki.

Abi GRAIL kosmosa kuģi, kuri ir apmēram tikpat lieli kā veļas mazgājamā mašīna, spēs iekļūt apmēram 55 kilometrus zem Mēness virsmas. Kuģu, kas viens no otra varēs atrauties 60 līdz 225 kilometru attālumā, misija uz Mēnesss būs 90 dienas ilga, bet to apkopoto datu analīze var ilgt pat gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu