Einšteina smadzenes izliktas apskatei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tomasa Mitera vārdā nosauktajā medicīnas muzejā Filadelfijas štatā pirmo reizi publiskai apskatei izlikti fiziķa, relativitātes teorijas autora Alberta Einšteina smadzeņu segmenti.

Muzeja apmeklētāji kopumā varēs aplūkot 46 Einšteina smadzeņu "šķēles", kas ir plānākas nekā cilvēka mats. Vienu no tām varēs aplūkot arī mikroskopā, vēsta Newsru.com.

Filadelfijas Bērnu slimnīcas neiropatoloģe Lūsija Rorka-Adamsa norāda, ka mikroskopā Einšteina smadzenes, vismaz vizuāli, ir tādas pašas kā gados jaunam cilvēkam - tajās nav nolietojuma pigmenta, kas ir raksturīgs cilvēkiem gados. "Zinātnieka smadzenes ir lieliskā stāvoklī, tajās nav ne mazāko novecošanas pazīmju," sacījusi Rorka-Adamsa.

Einšteins 76 gadu vecumā mira 1955. gadā. Patologanatoms Tomass Hārvijs Einšteina smadzenes izņēma standarta sekcijas laikā, taču tās paturēja sev. Einšteina radinieku neapmierinātība ar notikušo izraisīja pamatīgu skandālu.

Hārvijs zaudēja darbu, taču, cenšoties izprast Einšteinu, viņa smadzeņu uzbūvi un noskaidrot, vai tās neatšķiras no citu cilvēku smadzenēm, tās izsūtīja citiem speciālistiem visā Savienoto Valstu teritorijā. Vēlāk Einšteina smadzenes nonākušas Rorkas-Adamsas rīcībā, bet viņa nolēmusi tās nodot muzejam, kur pētniecība varēs turpināties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu