Jaunatklāta mazā planēta ieguvusi Baldones vārdu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Baldones observatorijā ar Šmidta teleskopu pirmo reizi Latvijā atklāta mazā planēta, kurai dots vārds "Baldone", informēja LU Preses centrā.

Latvijas Universitātes (LU) Astronomijas institūta Astrofizikas observatorijai Baldones Riekstukalnā cieši sadarbojoties ar Starptautiskās Astronomijas savienības Mazo planētu centru ASV un Viļņas Teorētiskās fizikas un astronomijas institūtu, ir izdevies ierakstīt pirmā Latvijā atklātā asteroīda vārdu "Baldone" debess velvē.

Mazajai planētai - līdz šim ar pagaidu apzīmējumu 2008 AU101 - piešķirts numurs 274084 un dots vārds "Baldone". Tā ir 15.mazā planēta, kas nes ar Latviju saistītu vārdu Saules sistēmā.

Kopš šī gada 9.decembra šī nelielā debess ķermeņa koordinātas debesīs tagad ir iespējams atrast jebkuram laika intervālam IAU MPC portālā www.minorplanetcenter.net/iau/MPEph/MPEph.html.

Asteroīds jeb mazā planēta "Baldone" pieder galvenajai asteroīdu joslai, kas atrodas starp Marsu un Jupiteru. To 2008.gada 3.janvārī ar atjaunoto Baldones Šmidta teleskopu atklājis Latvijas astronoms Ilgmārs Eglītis, orbītas aprēķinus veicis Lietuvas astronoms Kazimiers Černis.

Asteroīds 3,73 gados apriņķo Sauli pa nedaudz izstieptu orbītu. Asteroīda diametrs tiek lēsts ap 1,5 kilometriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu