Laboratorijā top pirmais mākslīgi audzētas gaļas hamburgers

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zinātnieki meklē jaunus veidus, kā iegūt gaļu, lai apmierinātu arvien pieaugošo pasaules pieprasījumu pēc tās. Zinātniskajā konferencē Vankūverā kāds nīderlandiešu biologs demonstrējis tehnoloģiju, kā iegūt gaļu laboratorijas apstākļos.

Iespējams, pasaule vairs nav tālu no brīža, kad galdā tiks celts pirmais hamburgers, kura sagatavošanā izmantotā gaļa nav nākusi no dzīvnieku kautuves, bet radīta laboratorijas apstākļos, vēstīja LNT ziņas.

Māstrihtas Universitātes biologs Marks Posts zinātniskajā konferencē Kanādā, Vankūverā demonstrējis laboratorijas apstākļos izaudzēto gaļas gabalu. Tam pirmsākums bija cilmes šūnas no dzīvnieku atkritumiem kautuvē.

Pētnieks šīs šūnas ir barojis ar cukura, aminoskābju, lipīdu, minerālu maisījumu. Ar šādu barību zinātniekam no šūnām izdevies izaudzēt nelielas muskuļiem līdzīgas gaļas strēmeles aptuveni 2,5 centimetru garumā. Tiesa, gaļas strēmele ir tik plāna, ka tai gandrīz var redzēt cauri.

Biologs Marks Posts skaidroja: «Tie ir ļoti mazi gabaliņi un pārāk mazi, lai tos tagad pagatavotu. Bet mēs paaudzēsim vēl - līdz golfa bumbiņas lielumam un tad izcepsim to.»

Posta idejas atbalstītāji uzskata, ka laboratorijā izaudzēta gaļa varētu būt atbilde tam, kā pabarot izsalkušo pasauli, paglābt vidi no lielā piesārņojuma un aiztaupīt miljoniem dzīvnieku ciešanas.

Tikmēr Posts cer, ka pirmais mākslīgi audzētās gaļas hamburgers tiks izcepts šā gada augustā vai septembrī. Un kā pirmais tas būs tūkstošiem reižu dārgāks par parasto.

Lai to radītu, kopumā iztērēti ap 250 tūkstošiem eiro. Ir zināms, ka Posta eksperimentu sponsorē kāds privāts uzņēmums, taču tā vārds netiek atklāts.

Skatīt pievienoto video!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu