Nofilmēts piecreiz par Zemi platāks Saules tornado (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Virpuļviesuļi uz Saules virsmas nav reta parādība, taču tos iemūžināt iespējams kļuvis tikai pēc NASA Saules dinamiskās observatorijas (Solar Dynamics Observatory (SDO)) nogādāšanas zvaigznes tuvumā pirms diviem gadiem.

Pirms kāda laika jau rakstījām par dīvainu objektu Saules tuvumā, kas, būdams savienots ar zvaigznes virsmu, šķietami sūknēja tās matēriju. Daļa zinātnieku to uzskatīja par neizskaidrotu parādību, bet daļa – par Saules tornado, ko SDO novēro diezgan regulāri.

Milzīgā Saules tornado animācija

Viens no šādiem novērojumiem veikts pērnā gada septembrī, un astronomu uzmanību tas piesaistījis savu izmēru dēļ. Proti, Saules magnētiskie spēki, kas matēriju rausta šurpu turpu, spēj radīt virpuļviesuli, kura diametrs sasniedz 60 tūkstošus kilometru jeb pieckārt pārsniedz zemeslodes diametru, vēsta Slashgear.com.

Aberystwyth universitātes (Velsa, Lielbritānija) pētnieki, kas virpuļviesuli pamanījuši SDO uzņemtajos materiālos, norāda, ka šādi dati ir ārkārtīgi svarīgi, lai uzzinātu vairāk par Sauli un spētu prognozēt tās aktivitāšu sekas izplatījumā un uz Zemes.

Var atzīmēt, ka SDO tika palaists 2010. gada sākumā un tā sākotnēji plānotais darbības ilgums ir pieci gadi, bet NASA pieļauj, ka satelīts Saules vērošanu turpinās krietni ilgāk. Un tas nozīmē, ka zinātniekiem tiks piegādāts ļoti daudz informācijas, jo satelīts to ievāc ļoti lielos apjomos - vienā kompaktdiskā ietilpināmu informāciju satelīts ieraksta 36 sekundēs.

Šajā video redzams šā gada februārī iemūžināts Saules tornado, kurā vēju ātrums sasniedz 480 000 kilometru stundā.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu