Saules anomālijas atvēsinās Zemi (32)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Uz Saules tuvākajā laikā var izveidoties četri magnētiskie poli, kā dēļ uz Zemes uz laiku varētu kļūt aukstāks.

Tā prognozē Japānas Nacionālās observatorijas un Dabas zinību institūta zinātnieki, kuru prognozes pirmdien atspoguļotas Tokijas presē, vēsta Newsru.com. Prognozes balstītas uz ilgstošiem Saules novērojumiem, ko veic kosmiskā zonde Hinode (japāņu valodā Rītausma).

Saules magnētiskie poli, kas sakrīt ar ģeogrāfiskajiem poliem, vietām mainās vidēji ik pēc 11 gadiem, un nākamajai maiņai provizoriski jānotiek pēc gada – 2013.gada maijā. Tomēr japāņu novērojumi liecina, ka Saules ģeogrāfiskajā ziemeļpolā mīnusa nomaiņa pret plusu notiks ātrāk, jau šā gada maijā. Un pastāv iespēja, ka kādu laiku gan ziemeļpolā, gan dienvidpolā būs magnētiski plus poli, bet tā rezultātā Saules ekvatoriālajos reģionos izveidosies divi mīnus poli, uzskata eksperti.

Šādas Saules magnētisko polu anomālijas ir neparastas, taču ir novērotas arī agrāk, piemēram, 17. - 18. gadsimtā, kad tika novērota arī Zemes klimata atdzišana.

Japāņu zinātnieki uzskata, ka gaidāmā četru polu izveidošanās anomālija arī šoreiz uz brīdi veicinās klimata atdzišanu un vismaz daļēji piebremzēs globālo sasilšanu.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu