Atklāj jaunu Plutona pavadoni (26)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Aptuveni 5 miljardu kilometru attālumā no Zemes atrodas Saules sistēmas pundurplanēta Plutons.

Līdz šim tika uzskatīts, ka tam ir četri pavadoņi, no kuriem lielākais – Hārons – ir apmēram divreiz mazāks nekā pats Plutons. Pavadoņa diametrs ir 1,04 tūkstoši kilometru, kamēr mazās planētas diametrs – 2,3 tūkstoši.

Foto: AP/Scanpix

Tomēr zinātnieki nupat atklājuši, ka ap mazo planētu, kas vēl līdz 2006.gadam tika uzskatīta par Saules sistēmas tālāko, devīto planētu, riņķo pieci pavadoņi.

Jaunatklātais pavadonis nodēvēts par P5. Tas ir neregulāras formas objekts, kura diametrs ir tikai 10 līdz 20 kilometri. Būtībā tas ir pielīdzināms pārējiem trim pavadoņiem, kas 2005. un pagājušajā gadā atklāti, izmantojot Hubble teleskopu.

Nikte (Nikss) un Hidra attiecīgi ir 32 un 113 kilometrus diametrā lieli, savukārt pērn atklātais P4 – 13 līdz 34 kilometrus liels, vēsta Newsru.com.

Pēc aptuveni trim gadiem šajā reģionā ieradīsies NASA Plutona un Kuipera joslas izpētes zonde New Horizon un ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa aģentūras zinātnieki jau pauž bažas, ka to varētu apdraudēt virkne citu līdz šim nezināmu kosmosa objektu.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu