Mēģinājums nolēkt no 36,7 km augstuma atcelts (38)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Drošības apsvērumu dēļ Red Bull Stratos misijas vadības centrs otrdienas vakarā (pēc Latvijas laika) pieņēma lēmumu tomēr neveikt iepriekš rūpīgi plānoto pacelšanos 36,7 kilometru augstumā un tai sekojošo ekstrēmo piedzīvojumu meklētāja, austrieša Fēliksa Baumgartnera nolaišanos atpakaļ uz zemes ar izpletni.

Sākotnēji bija plānots pacelšanos sākt līdz ar rītausmu Ņūmeksikas štatā (ap 15:30 pēc Latvijas laika), jo tad vēja ātrums parasti ir vismazākais. Šodien gan tas bija stiprāks, tādēļ tika pieņemts lēmums startu mazliet pārcelt. Šai laikā radās problēmas arī ar sakariem starp misijas vadības centru un Baumgartnera kapsulu, kurai paredzēts pacelties gandrīz 37 km augstumā.

Ap pieciem, sešiem pievakarē pēc Latvijas laika laika apstākļi sāka uzlaboties un meteorologi secināja, ka ir gaidāms laika koridors, kurā vējš pierims tiktāl, lai milzīgais hēlija balons varētu Red Bull Stratos kapsulu droši pacelt līdz noskatītajam augstumam.

Īsi pirms pacelšanās, kad balonā jau bija iepildīta liela daļa nepieciešamās gāzes, uzpūta vēja brāzmas un drošības apsvērumu dēļ lidojumu tika nolemts pārcelt. Tas, iespējams, notiks rīt ar rezerves balonu, bet, ja ne, tad krietni vēlāk, jo nākamajām dienām tiek prognozēti diezgan nelabvēlīgi (vismaz šim lidojumam) laika apstākļi.

Var atzīmēt, ka sagatavošanās procesa gaitā Baumgartners jau ir veicis divus izmēģinājuma lēcienus - vienu no nepilnu 22 km augstuma, bet otru, šogad jūlija beigās, no gandrīz 30 km augstuma.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu