Austrietis veiksmīgi nolēcis no 39 km augstuma (169)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Austriešu izpletņlēcējs un cita veida ekstrēmu sajūtu cienītājs Fēlikss Baumgartners šodien beidzot īstenoja iecerēto un veica veiksmīgu lēcienu no vairāk nekā 39 kilometru (oficiāli tiek minēti 39 045 metri) augstuma - vietas, kur neviens cilvēks bez kosmosa kuģa vēl nav bijis.

Baumgartners pēc diviem veiksmīgiem izmēģinājuma lēcieniem no 22 un 30 kilometru augstuma šā gada martā un jūlijā kopā ar Red Bull Stratos misijā iesaistīto personu atbalstu šodien beidzot īstenoja iecerēto - speciālā, hermētiski noslēgtā kapsulā ar hēlija balona palīdzību pacēlās vairāk nekā 39 kilometru augstumā virs zemes, kur spēra izšķirošo soli, lai pārspētu 1960.gada 16.augustā uzstādīto izpletņlēciena augstuma rekordu un kļūtu par pirmo cilvēku, kurš brīvajā kritienā ir pārsniedzis skaņas ātrumu.

Drosmīgā misija uzskatāma par izdevušos, turklāt ar uzviju un nelielu papildu adrenalīna devu, jo hēlija balons kapsulu pacēla augstāk par sākotnēji plānotajiem 36 580 metriem, pie tam celšanās ātrums pēc šīs robežas šķērsošanas pieauga tiktāl, ka vadības centram nācās atvērt speciālus vārstus hēlija balonā, lai nolaistu mazliet gāzes un to apstādinātu. Tas notika apmēram 50 metrus virs 39 kilometru augstuma atzīmes, no kurienes notika arī pats lēciens.

Lai vai kā, 1960.gada augstuma rekords, kas piederēja nu jau 84 gadu vecumu sasniegušajam Džozefam Kitindžeram, kurš, starp citu, šajā misijā bija Baumgartnera galvenā kontaktpersona un padomdevējs uz zemes, ir vēsture.

Brīvā kritiena laikā Baumgartneram izdevās pārsniegt arī skaņas ātrumu. Vidē, kur faktiski valda vakuums, skaņas ātrums ir ap 300 metriem sekundē jeb 1083 kilometriem stundā. Baumgartneram Zemes pievilkšanas spēks to palīdzēja pārsniegt ievērojami - brīvā kritiena laikā Fēlikss maksimāli sasniedza 1342 kilometru stundā lielu ātrumu, kas ir 1,24 reizes lielāks par skaņas ātrumu

Starp citu, svētdien, 14.oktobrī apritēja tieši 65 gadi, kopš cilvēkam izdevās pirmo reizi pārsniegt skaņas ātrumu. Tālajā 1947.gadā tas bija Čārlzs Jēgers (iesauka Čaks), kuram ar lidaparātu Bell X-1 izdevās pārsniegt 1083 km/h. 1953. gadā viņš kļuva arī par pirmo cilvēku, kas pārsniedza divkārt lielāku ātrumu un nedaudz vēlāk arī uzstādīja vēl vienu sava laika lidojuma ātruma rekordu, kas ir pielīdzināms 2,44 skaņas ātrumiem. Čakam Jēgeram patlaban ir 89 gadi, un svētdien viņš piedalījās sava vēsturiskā lidojuma atceres pasākumā iznīcinātāja F-15D kabīnē.

Čaks Jēgers (īstajā vārdā Čārlzs Jēgers) iznīcinātāja F-15D kabīnē
Čaks Jēgers (īstajā vārdā Čārlzs Jēgers) iznīcinātāja F-15D kabīnē Foto: AP/Scanpix

Jāatzīmē, ka interese par Red Bull Stratos bija visai liela - sociālie tīkli informācijas dēļ faktiski vārījās. Interneta vietnē Youtube lēcienam tiešraidē līdzi sekoja vairāk nekā 8 miljoni cilvēku, bet Tviterī Fēliksa Baumgartnera kontam (@BaumgartnFelix) bija vairāk nekā 90 tūkstoši sekotāju. Viņiem pirmajiem tika ziņojumi, ka «tas brīdis ir tuvu un šis varētu būt mans pēdējais tvīts» un ka «mēs esam pārrakstījuši vēsturi». Tāpat Baumgartners un viņa pārstāvji pauda gandarījumu, ka šo notikumu apspriež un piemin visā pasaulē.

Komentāri (169)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu