Polijā atrod Austrumeiropā lielāko meteorītu (25)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Polijas ģeologi izcēluši no zemes lielāko Austrumeiropā jebkad atrasto meteorītu, cerot iegūt jaunas zināšanas par Zemes kodola sastāvu.

Meteorīts sver aptuveni 300 kilogramus un tā diametrs sasniedz divus metrus. Tas tika atrasts pagājušajā mēnesī divu metru dziļumā Morasko meteorīta rezervātā uz ziemeļiem no Poznaņas.

«Mēs zinām, ka Zemes kodols sastāv no dzelzs, bet mēs nevaram to izpētīt. Šeit mums ir viesis no kosmosa ar līdzīgu struktūru, mēs varam viegli to izpētīt,» paziņojot par jauno atradumu, norādīja profesors Andžejs Mušiņskis.

Meteorīts tika atrasts, izmantojot ierīces elektromagnētisko anomāliju konstatēšanai zemes virskārtā.

«Līdz šim tas ir lielākais šāda veida atradums šajā Eiropas daļā,» atzīmēja profesors Vojcehs Stankovskis.

Ģeologi Adama Mickēviča universitātē Poznaņā, kuri pēta meteorītu, uzskata, ka tas Zemē ietriecies pirms 5000 gadu un galvenokārt veidots no dzelzs ar niķeļa piejaukumu.

«Tas bija kā zelta drudzis (..). Mēs pat neēdām, mēs vienkārši turpinājām rakt,» norādīja Mickēvičs, atzīstot, ka meteorīta izcelšana virszemē bijis ļoti satraucošs pasākums.

Morasko meteorīta rezervātā ir septiņi krāteri, no kuriem lielākais diametrā sasniedz gandrīz 100 metrus un ir 11 metrus dziļš.

Zinātnieki uzskata, ka krāteri izveidojušies pirms 5000 gadu, vairākiem meteorītiem ietriecoties Zemē.

Līdz šim rezervātā atrasti aptuveni 1500 kilogrami mazāku meteorītu.

Tagad zinātnieki iecerējuši izvērst meteorītu meklējumus plašākā reģionā.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu