Britu zinātnieks: Valsts iznieko naudu par bezjēdzīgām homeopātijas terapijām (54)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas veselības aprūpes sistēma katru gadu tērē miljoniem sterliņu mārciņu par bezjēdzīgām homeopātijas terapijām, kuru iedarbību neapstiprina neviens zinātnisks pētījums, paziņojis Lielbritānijas valdības galvenais zinātniskais konsultants.

Lielbritānijas veselības aprūpes dienests katru gadu aptuveni 4 miljonus sterliņu mārciņu tērē par homeopātiju, kas balstīta uz nepierādītu teoriju, ka pacientu var izārstēt ar niecīgu devu vielas, kas izraisa līdzīgus simptomus, vēsta laikraksts «Daily Telegraph».

Lielbritānijas valdības jaunais galvenais zinātniskais padomnieks sers Marks Valports uzsvēra, ka homeopātijai nav pilnīgi nekādas medicīniskas iedarbības un tā darbojas tikai un vienīgi kā placebo efekts.

Ir kritiski svarīgi, lai homeopātijas terapija netiku pielietota klīniski apstiprinātu ārstēšanas taktiku un vakcinācijas vietā, kas var glābt pacietu dzīvības, uzsvēra Valports.

Tomēr Valporta centieni izmainīt valstiskā mērogā attieksmi pret homeopātiju varētu saskarties ar grūtībām, jo viņa priekštecis amatā sers Džons Bedingtons piecus gadus nav spējis par to pārliecināt valdības ministrus.

«Mans uzskats zinātniski ir pilnīgi viennozīmīgs: homeopātija ir bezjēdzība, tā nav zinātne. Mans ieteikums ministriem ir viennozīmīgs: homeopātijai nav nekāda zinātniska pamata. Labākajā gadījumā tās iedarbība ir placebo efekts. Viņiem ir jāpieņem politisks lēmums, vai tērēt tai naudu vai nē,» sacīja Valports, uzstājoties Kembridžas universitātes Zinātnes un politikas centra konferencē.

Lielbritānijā ir trīs valsts finansētas homeopātijas klīnikas Bristolē, Londonā un Glāzgovā, kur vizīte pie homeopāta un medikamentu kurss vienam pacientam izmaksā vidēji 140 sterliņu mārciņas.

Lielbritānijā pēdējos gados ir pastiprinājušās diskusijas par homeopātijas pielietošanu ārstniecībā.

Valporta priekštecis Bedingtons vairākkārt norādījis, ka ministri piecus gadus ignorējuši viņa ieteikumus attiecībā uz homeopātiju, kuras pielietošana valsts slimnīcās, viņaprāt, ir liela muļķība.

Lielbritānijas Medicīnas asociācija homeopātiju raksturo kā pesteļošanu, bet parlamenta Zinātnes un tehnoloģiju komiteja 2010.gadā publicēja ziņojumu, iesakot apturēt valsts finansējumu homeopātijai.

Bijušais homeopāts medicīnas profesors Edzards Ernsts iepriekš uzsvēris, ka homeopātiskā terapija ir bioloģiski neiespējama un tās pielietošana pienācīgu medikamentu vietā rada pacienta veselības apdraudējumu.

Homeopātijā tiek praktizēta «līdzīgā ārstēšana ar līdzīgo» - noteiktu simptomu ārstēšana ar preparātu niecīgu devu, kas veselos cilvēkos rada tieši tādus pašus simptomus.

Rakstā žurnālā «The Biologist» profesors Ernsts norāda, ka šis uzskats «ir pretrunā ar fizikas, ķīmijas un farmakoloģijas likumiem. Līdz ar to homeopātija ir bioloģiski neiespējama».

«Homeopātija bieži tiek pielietota kā alternatīva efektīvām terapijām. Piemēram, homeopātu ieteikumi neveikt imunizāciju ir kļuvuši par galveno iemeslu zemajam vakcinēšanas līmenim.»

Savukārt stratēģija, izmantot homeopātiju kā placebo, darbojas tikai tad, ja ārsts slēpj patiesību no saviem pacientiem, skaidroja profesors.

Homeopāti uzstāj, ka šī terapija nav piemērota pārbaudei tradicionālos klīniskos eksperimentos, jo tajos nav ņemti vērā pozitīvie ieguvumi, ko var redzēt pacientos novērošanas pētījumos.

Homeopāti apgalvo, ka ļoti stipri atšķaidītas vielas uz organismu iedarbojas, aktivējot tā dabiskās atveseļošanas sistēmas, kas var mazināt simptomus un izdziedināt.

Arī lielākajā medicīnas žurnālā «Lancet» pirms vairākiem gadiem tika publicēts Šveices un Lielbritānijas pētnieku apjomīgs pētījumu pārskats, kurā secināts, ka homeopātija slimību ārstēšanā nav efektīvāka par placebo.

Šveices un Lielbritānijas mediķi pārskatījuši 110 homeopātijas līdzekļu klīniskos eksperimentus un līdzvērtīgu daudzumu izmēģinājumu ar parastiem medikamentiem. Pētījuma autori nav atklājuši pārliecinošus pierādījumus par to, ka homeopātiskās ārstēšanas metodes iedarbojas kaut cik labāk par placebo metodēm.

«Lancet» mudina ārstus atklāt pacientiem, ka, lietojot homeopātiskos līdzekļus, viņi tērē savu laiku, kā arī veltīt saviem pacientiem vairāk laika, nevis tikai izrakstīt medikamentus un aizmirst par viņiem.

Pēc pētnieku novērtējuma, daži cilvēki pēc homeopātijas kursa tiešām jūtas labāk, bet tas ir vairāk saistīts ar faktu, ka homeopāti savam pacientam pievērš vairāk uzmanības un pavada ar viņu kopā ilgāku laiku.

Homeopātija pēdējā laikā kļūst aizvien populārāka, kaut arī klīniskajos izmēģinājumos pēdējo 150 gadu laikā ir pierādīts, ka tā ir neefektīva.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu