Cassini iemūžina iespaidīgu vētru uz Saturna (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI

NASA zonde Cassini, kas jau vairākus gadus atrodas Saturna tuvumā un veic gigantiskās planētas un tās pavadoņu novērošanu, ir iemūžinājusi iespaidīga izmēra vētru ar lielu mākoņu daudzumu un ļoti spēcīgiem vējiem.

Šo vētru ievērības cienīgu padara vairāki aspekti. Pirmais – NASA lidaparātam pirmo reizi ir izdevies bildē iemūžināt reģionu ap Saturna ziemeļpolu. Otrs – vētras centra diametrs ir 2000 kilometru, bet mākoņu pārvietošanās ātrums sasniedz 150 metrus sekundē.

Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI

Kā atzīmē NASA, Saturna ziemeļpols Saules gaismā ir redzams pirmo reizi kopš Cassini ierašanās Saturna sistēmā 2004.gadā. Tādēļ nav zināms, cik ilgi plosās šī iespaidīgā vētra. Pēdējo reizi Saturna ziemeļpola reģions iemūžināts 1981.gadā, kad tam garām lidoja kosmiskā zonde Voyager 2. Tiesa, ģeometriskās īpatnības arī toreiz neļāva detalizēti saskatīt Saturna polus.

NASA atzīmē, ka attēlā redzamās Saturna vētras krāsas nav dabiskas. Tās veidojušās, Cassini šaurleņķa kamerai izmantojot dažādus gaismas filtrus. Tie ne tikai izceļ mākoņu reljefu, bet arī ļauj noteikt mākoņu augstumu. Sarkanā krāsā tonētie mākoņi atrodas tuvāk Saturna virsmai, savukārt zili zaļie ir augstāk atmosfērā.

Attēls uzņemts pagājušā gada 27.novembrī, taču atklātībā nonācis tikai tagad.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu