Pingvīns un ola (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kad divas galaktikas šķir salīdzinoši neliels attālums, var sākties to mijiedarbība, kuras rezultātā abu galaktiku izskats var būtiski mainīties.

Dažkārt šādas galaktikas saplūst, citreiz tās saplosa viena otru un aizlido tālāk. Habla teleskopa fotografētajā attēlā redzams mijiedarbībā esošs galaktiku pāris, kas pazīstams kā Arp 142.

Attēla centrālajā daļā uzmanību piesaista zilgana, lokveida formas galaktika. Tā ir NGC 2936, viena no mijiedarbībā esošajām Arp 142 galaktikām, kas atrodamas Hidras zvaigznājā. Vaļasprieka astronomi izteikti deformēto galaktiku reizēm dēvē par «Pingvīnu» vai «Jūrascūku». Uzmanīgi aplūkojot NGC 2936, pamanīsiet, ka kādreiz tā ir bijusi spirālveida galaktika.

«Pingvīna» acs vietā ir kādreizējais galaktikas centrālais sabiezējums, ap kuru vēl var nojaust spirālveida zaru struktūru. Deformētie un izstieptie zari veido kosmiskā putna ķermeni. Gan sarkanīgi brūnās putekļu joslas, gan zilganie jauno zvaigžņu reģioni stiepjas NGC 2936 kompanjona virzienā. Tā ir spoža elipsveida galaktika NGC 2937, kas atgādina olu.

Kā mēs redzam Arp 142 gadījumā, galaktiku mijiedarbības efekti ir iespaidīgi.

Attēla augšdaļā ir redzamas divas zvaigznes. Tās atrodas tuvāk nekā Arp 142. Uzmanīgi aplūkojot attēlu, pamanīsiet, ka vienai no šīm zvaigznēm ir mirdzoši zilgana aste. Tā ir cita galaktika, kas atrodas daudz tālāk nekā zvaigzne. Tiek uzskatīts, ka tā atrodas tālāk nekā Arp 142 pāris un neietekmē abu galaktiku mijiedarbību. Visuma melnumā variet saskatīt arī citas, vēl tālākas galaktikas.

Arp 142 ir iekļauta ASV astronoma Haltona Arpa sastādītajā Dīvaino galaktiku atlantā, kurš tika publicēts 1966. gadā. Arps izveidoja šo katalogu, lai labāk izprastu, kā galaktikas attīstās laika gaitā, kā mainās to forma. Viņš izvēlējās neparastas formas objektus, kuri, kā vēlāk izrādījās, bieži bija divu vai vairāku galaktiku mijiedarbības produkts. Liela daļa Arpa katalogā atrodamo objektu ir galaktikas, kuras mijiedarbojas vai saplūst.

Foto: Reuters/ScanPix
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu