Cik spēcīgi ir Latvijas roboti? (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsu valsts jaunie konstruktori ieņēmuši pirmās piecas pozīcijas Eiropas lielākajās robotikas sacensībās Austrijā. Šī jauniešu aizraušanās ar robotu cīņām nākotnē varētu dot arī reālu ieguldījumu tautsaimniecībā. Cik spēcīgi ir Latvijas roboti?

Ikviens ir dzirdējis par putekļusūcēju, kas pats iztīra visu māju. Kaut kas līdzīgs ir arī šie roboti, kuri cīnās ringā. Šādas robotu sacensības pasaulē ir ļoti populāras, un pēdējā laikā mūsu valsts tajās piedalās ar pārsteidzošiem panākumiem. Vairāki Latvijas augstskolu studenti un robotikas uzņēmumu inženieri Eiropas lielākajās robotikas sacensībās «RobotChallenge 2014» četrās disciplīnās izcīnījuši sešas medaļas. Šis

sniegums ir vairāk nekā pārliecinošs, jo apsteigti vismaz 500 līdzīgi roboti

no Vācijas, Lielbritānijas, Francijas, Itālijas, ASV un citām valstīm.

«Tas ir komandas darbs, kur gudri džeki salasījušies kopā, ilgu laiku strādājuši pie šiem robotiem, un ir bijis entuziasms to darīt,» stāsta «RobotChallenge 2014» 1. un 3. vietas ieguvējs Einārs Deksnis.

Kas ir robotu sumo cīņas?

Robotu sumo cīņas ir līdzīgas tradicionālajām Japānas sumo cīņām, tikai cilvēku vietā pretinieku no ringa mēģina izgrūst roboti. Tie viens otru meklē ar saviem sensoriem un pēc tam atbilstoši programmai mēģina izvairīties no pretinieka uzbrukumiem, vienlaicīgi

mēģinot izgrūst no ringa pretinieku.

«Sākumā, sen atpakaļ skatījāmies, kā citi dara, bet tagad jau paši attīstām un domājam. No visa šī, ko redzat, nekas tāds veikalā gatavs nav nopērkams, viss ir pašu pārveidots vai projektēts un izgatavots, protams, uzliekam virsū arī Latvijas simboliņus, lai mēs būtu atpazīstami pārējās valstīs un nestu Latvijas vārdu pasaulē,» pastāsta «RobotChallenge 2014» 2. vietas ieguvējs Andis Jargans.

Šādas robotu cīņas būtībā ir inženieru sacensības un apliecinājums tam, ka mūsu speciālistiem ir pa spēkam savas zināšanas lietot tautsaimniecībā valsts attīstībā vai aizsardzībā.

«Ja Latvijas inženieri izstrādātu robotus Latvijas armijai, tas arī būtu viens no reāliem veidiem, kur varētu lietot šīs zināšanas. Protams, arī lauksaimniecībā robotiem ir nākotne – tas ir viennozīmīgi,» uzsver Latvijas komandas «Robotu skola» pārstāvis Vitolds Bīriņš.

Visticamāk, tuvākajā laikā netiks radīts robots – cilvēku aizstājējs, tomēr šādas tehnoloģijas tiek lietotas it visur. Mūsu cilvēku zināšanas ir milzīga vērtība, tikai jābūt vēlmei tās izmantot.

«Mēs gribam, lai Latvija ir robotikas lielvalsts, un mēs daudz darām, lai tā būtu. Jo vairāk mēs tajā kuģī ieliksim iekšā, jo tas ātrāk ies uz priekšu,» pārliecināts ir Vitolds Bīriņš.

Tagad Latvijas inženieri un studenti ar veiksmīgo startu Vīnē ir izcīnījuši trīs ceļazīmes uz pasaules čempionātu robotu cīņās, kas gada nogalē risināsies Japānā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu