Implanti mugurkaulā palīdz atgūt spēju kustēties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV mediķiem, izmantojot elektriskus implantus, ir izdevies atdot spēju kustēties paralizētiem cilvēkiem.

Četri amerikāņi, kas jau vismaz divus gadus bijuši paralizēti no jostasvietas uz leju un mediķu skatījumā palikuši bez izredzēm vēl kādreiz staigāt, ir atguvuši spēju patstāvīgi kustināt kājas un pēdas pēc elektriska implanta ievietošanas mugurkaulā, raksta Telegraph.co.uk.

Nozares žurnālā Brain aprakstīta Oregonas štatā dzīvojošā Roba Samersa pieredze. Viņš pirmais izmēģināja implantu un guva pozitīvus rezultātus. Brain aprakstīta vēl trīs vīriešu pieredze; arī viņi pēc ierīces implantēšanas daļēji atguvuši spēju kustēties.

Foto: Reuters/Scanpix

Kentuki Luisvilas universitātes Mugurkaula izpētes centra speciāliste un pētījuma autore Klaudija Angeli norāda, ka ierīce darbojas kā galvas smadzeņu komandu tulks un vienkāršākās no tām spēj pārvērst kustībā.

Viens no eksperimentālās ierīces lietotājiem ir 29 gadus vecais Dastins Šilkokss no Vaiomingas. 2010.gadā viņš cieta smagā avārijā un kopš tā laika ir paralizēts. Pērn viņam tika implantēta elektriskā ierīce, un 5 dienas pēc operācijas viņš jau spēja pakustināt kāju īkšķus.

«Tas bija ļoti aizraujoši un emocionāli,» saka Šilkokss. «Tas man patiesi deva daudz cerību.»

Foto: Reuters/Scanpix

Patlaban Šilkokss veic kāju kustināšanas vingrinājumus gan mājās, gan arī fizioterapeita uzraudzībā. Viņš pat valkā Supermena T-kreklu, kas dodot iedvesmu un stiprinot cerības. Tas arī ceļ pašapziņu, dodoties ārā.

«Nākotne cilvēkiem ar muguras smadzeņu bojājumiem ir ļoti aizraujoša,» - tā Šilkokss.

Medicīnas eksperti gan norāda, ka tā tomēr ir eksperimentāla ierīce, ar kuru pacients var pakustināt kājas un kāju pirkstus. Spēju staigāt ierīce nenodrošina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu