Ūdens pastrādājis uz Marsa (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESA

Skatoties uz šīm šaurajām aizām un salām, kas atrodas starp tām, varam tikai iztēloties iespaidīgo straumi, kas savulaik izveidojusi šo kanālu sistēmu.

Attēlā, kuru 2013. gada 7. decembrī nofotografēja Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) orbitālais aparāts Mars Express, redzama Osuga Valles centrālā daļa. Šis veidojums atrodas aptuveni 170 kilometrus uz dienvidiem no Eos Chaos, kas savukārt atrodas Valles Marineris austrumu galā.

Foto: ESA

Osuga Valles ir kanālu sistēma, kas sākas Eos Chaos malā, kur dominē dažāda izmēra un novietojuma veidojumi, kas izkaisīti šajā reģionā. Kanālu sistēma ietek 2,5 kilometrus dziļā ieplakā.

Tiek uzskatīts, ka Osuga Valles izveidojās iespaidīgu plūdu rezultātā. Paralēlās, tievās vagas kanāla pamatnē liecina par to, ka ūdens plūsma bija ļoti strauja. Iespējams, ka plūdi iestājās vairākkārt.

Foto: ESA

Kanālu sistēmas labajā malā redzamas divas neregulāras formas salas, kuras bijušas mazāk pakļautas erozijas procesiem.

Ūdens straumes ir satecējušas padziļinājumā, kas redzams attēla lejasdaļā labajā pusē. Nav gan zināms, vai tur veidojās ezers, vai arī ūdens ir iesūcies pazemē.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu