Kosmosa «atombumbas» Zemi sasniedz divreiz gadā (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pētījumā, kura nolūks ir pārliecināties, vai kodolvalstis ievēro vienošanos par kodolizmēģinājumu neveikšanu, noskaidrots, ka asteroīdu draudi Zemei ir krietni vien lielāki nekā iepriekš uzskatīts.

Mērījumi rāda, ka periodā no 2000. līdz 2013. gadam Zemi sasnieguši 26 asteroīdi, kuru atbrīvotā enerģija pielīdzināma 1 līdz 600 kilotonnām. Tātad vidēji viena kosmiskā atombumba Zemi sasniedz reizi pusgadā. Vēl satraucošāku šo ziņu padara fakts, ka it visi šie asteroīdi Zemei pielavījušies nemanot un tikuši pamanīti vien pēc eksplodēšanas Zemes atmosfērā, vēsta The Register.

Pētījuma autors ir fonds B612 Foundation, ko nodibinājuši trīs bijušie astronauti ar kādreizējo NASA atspoļkuģu pilotu Edu Lū priekšgalā.

Eds Lū norāda, ka patlaban ir apzināta lielākā daļa to asteroīdu, kas var iznīcināt veselu valsti vai kontinentu. Taču no vairāk nekā miljona tuvējā izplatījumā lidojošajiem objektiem, kam ir potenciāls iznīcināt liela izmēra pilsētu, uz Zemes un tās orbītā esošie mērinstrumenti ir pamanījuši tikai mazāk par 10 tūkstošiem. Tas ir mazāk par procentu.

«Tā kā mēs nezinām, kad un kur notiks nākamais lielais trieciens, vienīgais, kas mūs pasargā no katastrofas, ir akla veiksme,» - tā Lū.

Bijušo astronautu pētījums apliecina, ka četri no šajā gadsimtā Zemi sasniegušo asteroīdu sprādzieniem bijuši jaudīgāki nekā atombumbu eksplozijas 2. Pasaules kara beigās Hirosimā un Nagasaki. 2013.gada pavasarī pasauli pāršalca ziņas par asteroīda sprādzienu debesīs virs Čeļabinskas Krievijā, kā rezultātā dažādas traumas guva tūkstošiem cilvēku. 20 kilotonnu jaudīgi sprādzieni reģistrēti arī virs Indonēzijas, tā dēvētā Dienvidu okeāna Antarktīdas tuvumā un Vidusjūras.

Pārskatāmā vēsturē Zemi ir sasnieguši arī krietni vien lielāki kosmosa objekti. Piemēram, 1908.gadā virs Tunguskas Krievijā asteroīda eksplozijas jauda bija līdzvērtīga 10 megatonnām. Tās rezultātā tika nolīdzināti Sibīrijas meži 2150 kvadrātkilometru platībā.

Citiem vārdiem – draudi ir aktuāli nepārtraukti, pat mūsdienīgo tehnoloģiju laikmetā. Tādēļ B612 fonds ir iecerējis īstenot privāta asteroīdu detektora palaišanas projektu Sentinel Space Telescope Mission. Fonda pārstāvji uzskata, ka ar to būtu iespējams atklāt līdz pat 200 tūkstošiem potenciāli bīstamu kosmosa objektu gadā. Mērierīces, kuru pirmās dizaina skices jau ir gatavas, Zemes orbītā plānots palaist 2018.gadā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu