Zinātnieks: Cilvēku teleportēšana ir iespējama (121)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vai katrā slavenā seriāla Star Trek sērijā kāds no tā varoņiem izmantoja teleportācijas ierīci, lai ātri no kosmosa kuģa nokļūtu uz tuvākās planētas virsmas un pēc tam atpakaļ. Skaidrs, ka tā ir zinātniskā fantastika, taču teorētiski šāda veida pārvietošanās telpā ir iespējama arī reālajā dzīvē.

Delftas Tehnoloģiju universitātes (Nīderlande) pētniekiem ar profesoru Ronaldu Hensonu priekšgalā ir izdevies ar pozitīvu iznākumu veikt atoma teleportēšanu uz konkrētu vietu trīs metru attālumā. «Tas, ko mēs teleportējam, ir daļiņas stāvoklis. Būtībā mēs neesam nekas vairāk par daudziem, jo daudziem noteiktā formā sakārtotiem atomiem. Tādējādi principā arī mums būtu jāvar teleportēt pašiem sevi no vienas vietas uz otru,» uzskata profesors Hensons. «Praksē tas būtu ļoti sarežģīti, taču teikt, ka neiespējami... tas būtu ļoti bīstami. Ja tas kādreiz notiks, tad tā būs tāla nākotne.»

Eksperiments ar atoma pārsūtīšanu telpā trīs metrus tālāk, turklāt ar absolūtu uzticamību un precizitāti (100%) ir pirmais solis jaunas koncepcijas datortīklu attīstīšanā. Citiem vārdiem, tuvākajā nākotnē teleportācijas principi vairāk tiks lietoti skaitļošanā, nevis objektu pārsūtīšanā, piemēram, no Rīgas uz Liepāju.

Ja tehnoloģijas attīstīsies, un tā noteikti notiks, tiks radītas internetam analogas saiknes starp superātriem kvantu datoriem, kas veiktspējas ziņā mūsdienu superskaitļotājiem liek izskatīties pēc prastākajiem kalkulatoriem.

«Mēs parādījām, ka tas darbojas. Un tas strādā katru reizi, kad mēģinām. Tas ir nākotnes kvantu interneta pirmais posms. Informācija tiek teleportēta no viena datora uz otru un nav nekādu iespēju to pārtvert. Kvantu internets ir 100% drošs,» - tā Hensons.

Jau jūlijā Hensons un viņa pētnieku komanda plāno veikt krietni ambiciozāku teleportācijas eksperimentu, kas ietver informācijas pārnešanu starp divām ēkām, ko šķir 1300 metru.

Komentāri (121)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu